Reel Kesim Güven Endeksi ocakta arttı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Ocak Ayı İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi’ni Açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son açıklamasında Ocak ayına ilişkin İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi’ni paylaştı.

İktisadi Yönelim Anketi sonuçlarına göre, imalat sanayisinde faaliyet gösteren 1745 iş yerinin verileri toplu olarak değerlendirildi.

Reel Kesim Güven Endeksi, Ocak ayında bir önceki aya kıyasla 1,8 puan artarak 100,9 seviyesine yükseldi. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi ise 0,1 puan azalarak 102,6 oldu.

Anket kapsamında elde edilen verilere göre, sabit sermaye yatırım harcamaları, gelecek 3 aydaki ihracat sipariş miktarı, mevcut mamul mal stoku, mevcut toplam sipariş miktarı ve gelecek 3 aydaki üretim hacmi endeksi artış gösterirken, son 3 aydaki toplam sipariş miktarı, gelecek 3 aydaki toplam istihdam ve genel gidişat değerlendirmeleri azalış gösterdi.

ÜFE Beklentisi Yüzde 41,2’ye Geriledi

Önümüzdeki 3 ayda maliyetlerin artacağını öngörenler ile son 3 ayda artış yaşandığını belirtenler lehine olan eğilim güçlendi. Aynı dönemde, gelecek 3 aydaki satış fiyatı artış beklentileri ve yıllık ÜFE beklentisi de azalış gösterdi.

Anket sonuçlarına göre, 2025 yılı Ocak ayında iş yerlerinin yüzde 52,9’u üretimlerini kısıtlayan bir faktör bulunmadığını ifade ederken, yüzde 14,6’sı talep yetersizliğinin en büyük kısıtlayıcı faktör olduğunu bildirdi. İş gücü yetersizliği, ham madde-ekipman kıtlığı, mali imkansızlıklar ve diğer faktörler de sırasıyla önemli kısıtlayıcı unsurlar arasında yer aldı.

Katılımcıların içinde bulundukları sanayi dalındaki genel gidişat konusunda, geçen aya göre daha kötümser oldukları gözlendi.

Related Posts

İstanbul’da yaşamanın bedeli 90 bin TL’yi geçti!

İstanbul Planlama Ajansı (İPA), 2025 yılı Haziran ayına ilişkin “İstanbul’da Yaşam Maliyeti” araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Rapora göre, İstanbul’da yaşamanın bedeli geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 47,13 oranında arttı. Dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 93 bin 465 TL’ye ulaştı.

Turizmde pazar günü de çalışmanın önünü açan düzenleme komisyondan geçti: İşçiye ‘kölelik’ dayatması

Turizm sektöründe işçilere pazar günü çalıştırılma zorunluluğu getirildi. Türk-İş ve Hak-İş’in anayasa ve uluslararası normlara aykırı olduğunu belirttiği düzenleme, işçilerin dinlenme hakkını ortadan kaldırarak adeta ‘kölelik’ dayatması getiriyor. İktidar, sendikaların tüm itirazlarına rağmen maddeyi komisyondan geçirdi.

Gıda fiyatlarında endişelendiren yükseliş

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Gıda Fiyat Endeksi, Haziran ayında yüzde 0,5 artarak 128 puana çıktı. Bu seviye, Nisan 2023’teki zirveye oldukça yakın. Bitkisel yağ fiyatları yüzde 2,3 oranında artarken, özellikle palm, kolza ve …

ABD Hazine Bakanı: Fed başkanlığı için bir çok aday var!

ABD Maliye Bakanı Bessent, faiz indirimi ve Fed başkanlığı hakkında açıklama yaptı. Bessent, başkan adaylığı için pek çok adayın olduğunu belirterek “Sonbaharda bunun üzerinde çalışmaya başlayacağız.” dedi.

ÖTV güncellendi: En ucuz sigaraya 11 TL zam geliyor

TÜİK’in açıkladığı yüzde 15,71’lik Yİ-ÜFE oranının ardından Gelir İdaresi Başkanlığı, tütün ve alkollü içkilerdeki ÖTV tutarlarını aynı oranda artırdı. Yapılan hesaplamalara göre, piyasadaki en ucuz sigaraya en az 11 TL zam yapılması gerekecek. Yeni fiyatlar Temmuz itibarıyla geçerli olacak.

Emeklinin cebindeki 3 maaş buhar oldu: Gram gram yoksullaşıyoruz!

TÜİK’in açıkladığı yüzde 35,05 yıllık enflasyon verilerinin ardından emekli maaşlarına zam yapıldı. En düşük emekli maaşı 16 bin 880 TL’ye yükselirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “TL’ye güven yükseliyor” açıklamalarına rağmen alım gücündeki düşüş dikkat çekti.