KOBİ’lerin yapay zekâ karnesi nasıl?

Dijital Dönüşüm Araştırması: Küçük İşletmelerin Durumu ve Yapay Zekâ Endişeleri

EVRİN GÜVENDİK / Ankara – Özdemir, komisyonda yaptığı sunumda, İŞKUR olarak 2024 yılında mikro, küçük ve orta ölçekteki işletmelerle yapılan dijital dönüşüm ve yapay zekâ araştırmasının sonuçlarına ilişkin bilgiler verdi. 17 sektörde yaklaşık 3.1 milyon iş yerini, 17.8 milyon çalışanı temsil edecek bir örneklemle sahaya çıkıldığını belirten Özdemir, 17 binden fazla işletmeye robotik kodlama, sanal gerçeklik, 3 boyutlu yazıcı, IoT, Bulut Bilişim, e-ticaret, mobil uygulama, e-imza ve mobil pos cihazı kullanıp kullanmadığının sorulduğunu söyledi.

‘İşsizliği artırabilir’

Özdemir’in verdiği bilgiye göre, küçük işletmelerin yüzde 65’i hiçbir dijital dönüşüm uygulamasını kullanmıyor. Yüzde 34’ü belli seviyede kullanırken dijital dönüşüm uygulamalarını yüksek seviyede kullananların oranı yüzde 1’de kalıyor. İşletmelerin en çok kullandığı dijital dönüşüm uygulaması ise yüzde 23-24’le mobil pos cihazı. Araştırmaya göre, işletmelerin sadece yüzde 1.68’i bütün işlemlerinde yapay zekâyı kullanırken yüzde 43’i kısmen kullandığını belirtiyor. Bu işletmeleri ise 50’den fazla çalışanı olan işletmeler oluşturuyor. Özdemir, yapay zekânın en çok kullanıldığı sektörlerin bilgi ve iletişim, mesleki bilimsel ve teknik faaliyetler sektörü ile finans ve sigorta sektörü olduğunu kaydetti. Özdemir, araştırma kapsamında işletmelere “yapay zekâ uygulamaları iş gücü talebini nasıl etkileyecektir?” sorusu yöneltildiğini, yüzde 58’inin “yapay zekânın yıllar içinde tüm işlerde işsizliği artıracağı” yanıtını verdiğini bildirdi.

Related Posts

İstanbul’da yaşamanın bedeli 90 bin TL’yi geçti!

İstanbul Planlama Ajansı (İPA), 2025 yılı Haziran ayına ilişkin “İstanbul’da Yaşam Maliyeti” araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Rapora göre, İstanbul’da yaşamanın bedeli geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 47,13 oranında arttı. Dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 93 bin 465 TL’ye ulaştı.

Turizmde pazar günü de çalışmanın önünü açan düzenleme komisyondan geçti: İşçiye ‘kölelik’ dayatması

Turizm sektöründe işçilere pazar günü çalıştırılma zorunluluğu getirildi. Türk-İş ve Hak-İş’in anayasa ve uluslararası normlara aykırı olduğunu belirttiği düzenleme, işçilerin dinlenme hakkını ortadan kaldırarak adeta ‘kölelik’ dayatması getiriyor. İktidar, sendikaların tüm itirazlarına rağmen maddeyi komisyondan geçirdi.

Gıda fiyatlarında endişelendiren yükseliş

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Gıda Fiyat Endeksi, Haziran ayında yüzde 0,5 artarak 128 puana çıktı. Bu seviye, Nisan 2023’teki zirveye oldukça yakın. Bitkisel yağ fiyatları yüzde 2,3 oranında artarken, özellikle palm, kolza ve …

ABD Hazine Bakanı: Fed başkanlığı için bir çok aday var!

ABD Maliye Bakanı Bessent, faiz indirimi ve Fed başkanlığı hakkında açıklama yaptı. Bessent, başkan adaylığı için pek çok adayın olduğunu belirterek “Sonbaharda bunun üzerinde çalışmaya başlayacağız.” dedi.

ÖTV güncellendi: En ucuz sigaraya 11 TL zam geliyor

TÜİK’in açıkladığı yüzde 15,71’lik Yİ-ÜFE oranının ardından Gelir İdaresi Başkanlığı, tütün ve alkollü içkilerdeki ÖTV tutarlarını aynı oranda artırdı. Yapılan hesaplamalara göre, piyasadaki en ucuz sigaraya en az 11 TL zam yapılması gerekecek. Yeni fiyatlar Temmuz itibarıyla geçerli olacak.

Emeklinin cebindeki 3 maaş buhar oldu: Gram gram yoksullaşıyoruz!

TÜİK’in açıkladığı yüzde 35,05 yıllık enflasyon verilerinin ardından emekli maaşlarına zam yapıldı. En düşük emekli maaşı 16 bin 880 TL’ye yükselirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “TL’ye güven yükseliyor” açıklamalarına rağmen alım gücündeki düşüş dikkat çekti.