KOBİ’lerin yapay zekâ karnesi nasıl?

Dijital Dönüşüm Araştırması: Küçük İşletmelerin Durumu ve Yapay Zekâ Endişeleri

EVRİN GÜVENDİK / Ankara – Özdemir, komisyonda yaptığı sunumda, İŞKUR olarak 2024 yılında mikro, küçük ve orta ölçekteki işletmelerle yapılan dijital dönüşüm ve yapay zekâ araştırmasının sonuçlarına ilişkin bilgiler verdi. 17 sektörde yaklaşık 3.1 milyon iş yerini, 17.8 milyon çalışanı temsil edecek bir örneklemle sahaya çıkıldığını belirten Özdemir, 17 binden fazla işletmeye robotik kodlama, sanal gerçeklik, 3 boyutlu yazıcı, IoT, Bulut Bilişim, e-ticaret, mobil uygulama, e-imza ve mobil pos cihazı kullanıp kullanmadığının sorulduğunu söyledi.

‘İşsizliği artırabilir’

Özdemir’in verdiği bilgiye göre, küçük işletmelerin yüzde 65’i hiçbir dijital dönüşüm uygulamasını kullanmıyor. Yüzde 34’ü belli seviyede kullanırken dijital dönüşüm uygulamalarını yüksek seviyede kullananların oranı yüzde 1’de kalıyor. İşletmelerin en çok kullandığı dijital dönüşüm uygulaması ise yüzde 23-24’le mobil pos cihazı. Araştırmaya göre, işletmelerin sadece yüzde 1.68’i bütün işlemlerinde yapay zekâyı kullanırken yüzde 43’i kısmen kullandığını belirtiyor. Bu işletmeleri ise 50’den fazla çalışanı olan işletmeler oluşturuyor. Özdemir, yapay zekânın en çok kullanıldığı sektörlerin bilgi ve iletişim, mesleki bilimsel ve teknik faaliyetler sektörü ile finans ve sigorta sektörü olduğunu kaydetti. Özdemir, araştırma kapsamında işletmelere “yapay zekâ uygulamaları iş gücü talebini nasıl etkileyecektir?” sorusu yöneltildiğini, yüzde 58’inin “yapay zekânın yıllar içinde tüm işlerde işsizliği artıracağı” yanıtını verdiğini bildirdi.

Related Posts

S&P, Türkiye’nin kredi notunu teyit etti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu “BB-” olarak teyit etti.

Bakan Kacır: Turizm gelirlerinde 61,1 milyar dolarla yeni bir rekora imza attık

Kars’ta yapımı tamamlanan ‘Tarihi Kimliği ile Kars Kenti Projesi’nin açılışını yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Geçtiğimiz yıl ülkemize gelen ziyaretçi sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 9,8 artışla 62,3 milyona ulaştı. Turizm gelirlerinde de 61,1 milyar dolarla yeni bir rekora daha imza attık. Ülkemiz turizminin sürdürülebilir büyümesini sağlamak, yeni destinasyonlar oluşturarak cazibe merkezlerini artırmak temel hedeflerimiz arasında bulunuyor” dedi.

Cem Boyner’in babası, TÜSİAD’ın kurucularından Osman Boyner yaşamını yitirdi

Boyner Holding ve TÜSİAD’ın kurucularından, iş insanı Cem Boyner’in babası Osman Boyner 99 yaşında hayatını kaybetti.

Trump teklifi yaptı, Çin ilk adımı attı

Geçtiğimiz günlerde ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin ile müzakere etmek istediğini söylemesi üzerine Çin’den ilk somut adım geldi. Çin, ABD’den ithal edilen ürünlerden bazılarına, yüzde 125 gümrük vergilerinden muafiyet sağlanmasını onayladı.

Ciner Holding’in Can Grubu’na devri tamamlandı

Ciner Yayın Holding, Can Grubu’na devredildi. Devir işlemi 24 Nisan itibarıyla tamamlandı. Yeni dönemi Kenan Tekdağ duyurdu.

Şimşek programı raf ömrünü doldurdu

Bakan Şimşek ABD’li yatırımcıya, ‘programda bir değişiklik olmadığını’ anlatıyor ancak 23 aylık çaba siyasi çıkarlar uğruna 4 haftada heba oldu. Şimdi kapı kapı para aranıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir