Turizmde pazar günü de çalışmanın önünü açan düzenleme komisyondan geçti: İşçiye ‘kölelik’ dayatması

Turizm Sektöründe İşçilerin Pazar Günü Çalıştırılmasını Kolaylaştıran Düzenleme Kabul Edildi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, turizm sektöründe işçilerin pazar günü de çalıştırılmasını kolaylaştıran düzenleme kabul edildi. Ancak Türk-İş ve Hak-İş, düzenlemenin anayasaya, İş Yasası’na ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) normlarına aykırı olduğunu belirterek teklifin geri çekilmesini istedi. İktidar ise işçi konfederasyonlarının itirazlarına rağmen maddeyi komisyondan geçirdi.

Düzene göre, turizm işletmelerinde çalışan işçilerin hafta tatili, işçinin yazılı onayıyla izne hak kazandığı günü izleyen 4 gün içinde kullandırılabilecek. Bu durumda işçilerin pazar günleri de çalıştırılması mümkün hale gelecek. Türk-İş, bu düzenlemenin haftada bir gün zorunlu tatil hakkını fiilen ortadan kaldıracağını belirtti.

İşveren ‘İnşaat’ Alanında da İstekte Bulundu

“İşçilerin haftada bir gün tatil hakkını 10 güne çıkararak kısıtlamak, insan onuruna uygun bir yaşamın önünü tıkamak sonucunu doğuracaktır. Bu sadece çalışma hayatının değil, sosyal hayatın da dengesini bozacağı açıktır. Çünkü hafta tatili, sadece bedenin değil, zihnin de dinlendiği bir süreçtir. Bu hakkı ortadan kaldırmak iş kazalarının artmasına, verimliliğin düşmesine, psikolojik sorunların yaygınlaşmasına ve işten ayrılmaların artmasına neden olacaktır.”

Hak-İş ise düzenlemeyi uygun bulmadığını belirtti ve risklerin iyi yönlenmediğine dikkat çekerek “Bu bağlamda ocak ayında Bolu Kartalkaya’da meydana gelen otel facialarını da hatırlatmak isteriz” dedi.

İşçi konfederasyonlarının tüm bu itirazlarına rağmen iktidar maddeyi aynen komisyondan geçirdi. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) avukatı Esin Çetinkaya, düzenleme için teşekkür ederken turizm sektörü için getirilen uygulamanın inşaat sektörüne de genişletilmesini istedi. Ayrıca, işçiye yapılan bildirimlerin Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) yoluyla yapılmasının da teklif edildiği belirtildi. Hak-İş, dijital okuryazarlığı sınırlı olan işçilerin bu bildirimleri takip edemeyeceğini belirterek düzenlemenin geri çekilmesini talep etti.

Related Posts

İstanbul’da yaşamanın bedeli 90 bin TL’yi geçti!

İstanbul Planlama Ajansı (İPA), 2025 yılı Haziran ayına ilişkin “İstanbul’da Yaşam Maliyeti” araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Rapora göre, İstanbul’da yaşamanın bedeli geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 47,13 oranında arttı. Dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 93 bin 465 TL’ye ulaştı.

Gıda fiyatlarında endişelendiren yükseliş

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Gıda Fiyat Endeksi, Haziran ayında yüzde 0,5 artarak 128 puana çıktı. Bu seviye, Nisan 2023’teki zirveye oldukça yakın. Bitkisel yağ fiyatları yüzde 2,3 oranında artarken, özellikle palm, kolza ve …

ABD Hazine Bakanı: Fed başkanlığı için bir çok aday var!

ABD Maliye Bakanı Bessent, faiz indirimi ve Fed başkanlığı hakkında açıklama yaptı. Bessent, başkan adaylığı için pek çok adayın olduğunu belirterek “Sonbaharda bunun üzerinde çalışmaya başlayacağız.” dedi.

ÖTV güncellendi: En ucuz sigaraya 11 TL zam geliyor

TÜİK’in açıkladığı yüzde 15,71’lik Yİ-ÜFE oranının ardından Gelir İdaresi Başkanlığı, tütün ve alkollü içkilerdeki ÖTV tutarlarını aynı oranda artırdı. Yapılan hesaplamalara göre, piyasadaki en ucuz sigaraya en az 11 TL zam yapılması gerekecek. Yeni fiyatlar Temmuz itibarıyla geçerli olacak.

Emeklinin cebindeki 3 maaş buhar oldu: Gram gram yoksullaşıyoruz!

TÜİK’in açıkladığı yüzde 35,05 yıllık enflasyon verilerinin ardından emekli maaşlarına zam yapıldı. En düşük emekli maaşı 16 bin 880 TL’ye yükselirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “TL’ye güven yükseliyor” açıklamalarına rağmen alım gücündeki düşüş dikkat çekti.

Tarım Bakanlığı’ndan şap hastalığı açıklaması: Et tüketiminde risk bulunmuyor

Ülke genelinde tüm hayvan pazarlarının süresiz kapanmasına neden olan şap hastalığı için bakanlık, “Gıda arz güvenliğini etkilemeyecek, kırmızı et tüketiminde herhangi bir risk bulunmamakta, güvenle tüketilebilir” derken, uzmanlar süt üretiminde yüzde 30-70 arası kayıplar yaşanabileceği uyarısı yaptı.