Ödemesini geciktiren araç sahiplerinin banka hesaplarına haciz konuluyor: Son tarih 31 Temmuz!

MTV Ödemelerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dünya Gazetesi yazarı Mahmut Bülent Yıldırım’ın köşe yazısına göre, vergi ödemelerinin süresinde yapılmaması durumunda birçok olumsuz durumla karşılaşılabilir. Hem banka hesaplarına e-haciz işlemi uygulanabilir hem de araçlar hakkında yakalama ve bağlama kararı çıkarılabilir.

MTV Kimleri Kapsıyor?

Motorlu Taşıtlar Vergisi, Karayolları Trafik Kanunu kapsamında trafik tesciline sahip kara taşıtlarını ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne kayıtlı uçak ve helikopterleri kapsamaktadır. Vergi mükellefiyeti, taşıtın trafik siciline veya hava aracı siciline kayıt ve tesciliyle başlar.

Vergi Tarifeleri ve Hesaplama Kriterleri

Yıldırım’ın yazısına göre, MTV taşıtların türüne göre belirlenen tarifeler üzerinden hesaplanmaktadır. Otomobil, arazi taşıtı, motosiklet gibi taşıtlar (I) ve (I/A) sayılı tarifede, minibüs, otobüs, kamyonet, kamyon, çekici gibi ticari araçlar (II) sayılı tarifede, uçak ve helikopterler ise (IV) sayılı tarifede yer almaktadır. Vergilendirmede model yılı, motor hacmi, taşıt değeri, oturma yeri gibi birçok unsurlar dikkate alınmaktadır. Vergi miktarlarına 2025 yılı için Dijital Vergi Dairesi üzerinden erişilebilmektedir.

Ödemeler Nereden Yapılabilir?

  • www.gib.gov.tr (Dijital Vergi Dairesi),
  • GİB mobil uygulaması,
  • Anlaşmalı banka şubeleri ve internet bankacılığı,
  • PTT şubeleri,
  • Vergi daireleri

Ödenmeyen MTV’de Haciz ve Araç Yakalama Riski

Yıldırım’ın vurguladığı önemli konulardan biri de süresinde ödenmeyen MTV için uygulanacak yaptırımlardır. Gecikme zammı, araç fenni muayeneye sokulamama, e-haciz uygulanması, araçlara haciz şerhi düşülmesi ve araca bağlama/yakalama kararı çıkarılması gibi durumlarla karşılaşılabilir.

‘Araç Bağlama Kararları Gözden Geçirilmeli’

Yıldırım, vergi ve trafik cezaları konusunda mükellef hakkının önemli olduğunu belirterek, borç ile aracın piyasa değeri arasında denge olması gerektiğini dile getirdi. Aksi takdirde vatandaşın devlete olan güveni sarsılabilir.

Son Tarih 31 Temmuz

Yıldırım’ın uyarısına göre, Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin ikinci taksiti 31 Temmuz 2025 tarihine kadar ödenmezse mali ve hukuki yaptırımlarla karşılaşılabilir. Araç sahiplerinin bu durumu dikkatle takip etmeleri önem arz etmektedir.

Related Posts

Ped değil, altın paket: Kişisel bakım da artık lüks

Enflasyondaki dalgalanmalarla birlikte her ürüne de ayrıca zam geldi. Bu ürünlerden biri de kadınlar için çok önemli olan hijyenik pedler oldu. Kadınlar temel kişisel bakım ürünlerinin fiyatlarını karşılamak konusunda artık güçlük çekiyor. Bu yıl en uygun hijyenik pedin fiyatı 69,90 lira, en yüksek fiyatlı ped ise 400 lira.

Bakan Şimşek’ten cari açık mesajı: Beklentiler doğrultusunda gerçekleşti

Bakan Şimşek’ten cari açık mesajı: Beklentiler doğrultusunda gerçekleşti

Çalışma Örgütü’nden Türkiye yorumu: Asgari ücreti arttırmak doğru değil

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Direktörü Yasser Hassan, asgari ücretin belirlenmesinde sadece enflasyon değil, yaşanabilirlik ölçütlerinin dikkate alınması gerektiğini belirtti. Hassan, ücretlerin enflasyon oranına bire bir …

Rekabet Kurumu soruşturmayı tamamladı: OPET’e 131 milyon TL ceza kesildi

Rekabet Kurumu soruşturmayı tamamladı: OPET’e 131 milyon TL ceza kesildi

Milyonlar borç batağında! Türk halkının kredi borcu ortaya çıktı

Zafer Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Mehmet Akif Cenkci, ekonomik kriz nedeniyle kamu borçlarını ödeyemeyen milyonlarca vatandaş için kapsamlı bir yapılandırma düzenlemesi talep etti. Cenkci, vatandaşların zor durumda …

Yunanistan’da terazi şaştı

Yunanistan’da yıllık enflasyon, Haziran 2025 itibarıyla yüzde 2.8’e yükselerek Eylül 2024’ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Bir önceki ay bu oran yüzde 2.5’ti. Hellenic Statistical Authority verilerine göre, konut fiyatlarındaki artış yüzde 7.2 …