DEVA Partisi Genel Lideri Ali Babacan, partisinin 16’ncı hareket planını İstanbul Kibrithane’de açıkladı.
DEVA Partisi Sanayi, Girişimcilik ve Dijital Dönüşüm Siyasetleri Lideri Burak Dalgın’ın öncülüğünde hazırlanan hareket planı KOBİ ve endüstriye dönük toplam 76 husustan oluştu. Aksiyon planı kapsamında on gaye sıralayan Babacan, “Türkiye’yi iklimi hoş, insanı hoş, demokrasisi ve iktisadı İsveç, Norveç üzere bir ülke yapmayı hedefliyoruz” dedi. Babacan, “Başarılarımız Sayın Erdoğan’a emekliliğinde silmeyeceği tweetler attıracak. Bizi kutlayacağından hiç kuşkum yok” sözlerini kullandı.
‘İÇİ BOŞ BİR ‘TÜRKİYE YÜZYILI’ MASALI DİNLEDİK’
“Kalkınma Seferberliği” başlığını taşıyan hareket planında yer alan 10 amacı açıklayan Babacan, “Geçen hafta 1,5 saat boyunca içi boş bir ‘Türkiye Yüzyılı’ masalı dinledik. Tam bir boş çerçeve. Fiilen yaptıkları başka telden, açıkladıkları Türkiye yüzyılı başka telden çalıyor. Madem çoğulcu demokrasi, katılımcılık, insan hakları diyorsun; niçin gelecek yüzyılı bekliyorsun? Bugün yapsana. Adaleti her gün çiğniyorlar, ondan sonra ‘Türkiye Yüzyılı’nda adalet, özgürlük diyeceğiz’ diyorlar. Ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz” diye konuştu.
‘TÜRKİYE’Yİ İSVEÇ, NORVEÇ ÜZERE BİR ÜLKE YAPMAYI HEDEFLİYORUZ’
5 yıl içinde kişi başına ulusal geliri yüksek gelirli ülkeler kümesine yükselteceklerini belirten Babacan, aksiyon planındaki unsurları “sıçrama tahtasına” benzetti.
Babacan, “Hani kimi dalga geçenler bizim için ‘Kendilerini İsveç’te mi, Norveç’te mi zannediyorlar?’ diyorlar… İsveç’te de Norveç’te değiliz lakin Türkiye’yi iklimi hoş, insanı hoş, demokrasisi ve iktisadı İsveç, Norveç üzere bir ülke yapmayı hedefliyoruz” sözlerini kullandı.
BABACAN’IN AÇIKLADIĞI 10 HEDEF
EN AZ 10 SANAYİ VAHASI: “Yeni jenerasyon üretim üsleri kuracağız. Ülkemizi en az 10 sanayi vahasıyla taçlandıracağız. Tüm Organize Sanayi Bölgeleri’ni entegre yerleşkeler haline getireceğiz.”
500 MİLYAR DOLAR İHRACAT: “İhracatımızı büyüteceğiz. Maksadımız net: İktidarımızın birinci periyodunun sonunda ihracatımızı 500 milyar dolara çıkartacağız. İhracatımızda kilogram bedelini 2 dolara ulaştırırken, yüksek teknolojinin hissesini da tam 2 misline yükselteceğiz.”
EN AZ 100 BİN MUHTEŞEM KOBİ: “Esnafın işini büyütmesini sağlayacağız. Mikro işletmeler küçük, küçük işletmeler orta uzunluk, orta uzunluk işletme olacak. Türkiye bu türlü büyüyecek. Türkiye’de büyümenin lokomotifi özel daldır. Türkiye’yi ‘Süper KOBİ’lerle’ tanıştıracağız. DEVA Partisi iktidarında dünyayla rekabet etme gücü olan en az 100 bin Harika KOBİ’miz olacak.”
SANAYİDE HER GÜN BİN İSTİHDAM: “İstihdamda atılım yapacağız. Her iş günü 1000 yeni sanayi istihdamı sağlayacağız. İktidarımızın birinci devrinde sanayi istihdamımızı 1 milyon kişi artıracağız.”
ARA DEĞİL, ARANAN ELEMAN: “İstihdamı, orta değil, aranan elemanlarla büyüteceğiz. Özel kesimin yönettiği, iş garantili meslek ve çıraklık okullarını yaygınlaştıracağız. Cobot, yani insan-robot iş birliğine farklı bir kıymet vereceğiz. İş gücünde yarınların yetkinliğine Türkiye’yi eriştireceğiz.”
YENİ FİNANSMAN MODELİ: “Yeni bir finansman modeli sunacağız. Yatırımların artması lazım. Bunu sağlamak için de yatırımcılarımıza dayanak olmak lazım. Yatırımcıya uzun vadeli ve teminat kuralları uygun krediler sunmak lazım. Kamunun yatırımcıya ve iş yapanlara karşı yükümlülüklerini tam ve gününde yerine getirmesi lazım. Vergi oranlarının makul olması lazım.”
YENİLİKÇİLİĞİN İKTİDARI: “Yenilikçiliği iktidara taşıyacağız. İktidarımızın birinci devrinde en az 1 yarı-iletken tesisi ve en az 2 elektrikli araç pil fabrikası kurulmasını sağlayacağız. Yerlilik katma kıymetle ölçülüyor. Kritik, hayati eserlerde Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltması gerek. Yarı iletken ve çip üzere alanlarda Ay’a seyahat projesi başlatıyoruz. Ay’a o denli ‘sert düşüş’, denetimsiz bir demir kesimini Ay’a düşürdüm, isabet ettirdim’ değil.”
KATMA BEDEL ATILIMI: “Katma bedel atılımı başlatacağımız birinci dört dalda otomotiv, kimya, dokumacılık ve medikal var. Tüm bu dallardaki başarılarımız, Sayın Erdoğan’a emekliliğinde silmeyeceği tweetler attıracak. Bizi kutlayacağından hiç kuşkumuz yok, sonuçta memleketin başarısı. O da sevinir diye varsayım ediyoruz.”
KALİTELİ BÜYÜME: “Ekonomik büyümemize kalite kazandıracağız. Şu anda emeğin ulusal gelirden aldığı hisse yüzde 36’dan yüzde 25’e düşmüş durumda. Yüzde 75’i sermaye alıyor. Türkiye niteliksiz, ölçüsüz ve ülkenin fakir bölümünün sırtına basarak gerçekleşen büyüme yaşıyor. Bu türlü bir büyüme istemiyoruz. Biz; dünyadaki dönüşümü avantaja çeviren, milletlerarası patent ve marka müracaatlarını ikiye katlayan bir aklı devreye sokacağız.”
‘YETER Kİ SEN İSTE’ PROJESİ: “Devlete girişimcilik yaptırmayacağız. Devlet, girişimcinin işini kolaylaştıran bir katalizör fonksiyonu görecek. Katalizör devlet; KOBİ’sine, esnafına ve girişimcisine kolay ve süratli hizmet sağlayan, tek durak ofiste herkesin işini kolaylaştırmak… Bir de yeni sistem projesi hazırladık. İsmi, ‘Yeter ki Sen İste’. E-devlet’e emsal bir halde girişimcilerimiz, küçük işletmelerimiz, esnafımız internet üzerinden her türlü işini yapacak. Devlet kapısında sürünmeyecek.”
LOKOMOTİF TEŞVİKLER: “Lokomotif teşvikler vereceğiz. Net katma kıymet, tedarik zincirindeki rol üzere kriterlere bakacağız. Teşvik sistemimizi eksiksiz sadeleştireceğiz.”