Çehov 1891 yılında Novoye Vremya gazetesinde tefrika edilen Düello’da, insan tabiatının karmaşıklığını çarpıcı bir üslupla ortaya koyar. Tanıdığı bir zoologla periyodun tanınan sorunlarından biri olan “en güçlünün ayakta kalması” üzerine tartışmaları epistemolojik ve etik çatışmalar ekseninde yapıtın temelini oluşturmuştur.
Yazar insanın zaaflarına, diğerlerini bağışlama ve kendini değiştirip geliştirme yetisine işaret ettiği bu hikayesine yer olarak Kafkasya’yı, Karadeniz kıyısındaki küçük bir kenti seçmiştir.
Eğitimli Rus aristokrat Layevski, evli bir bayanla yaşamaktadır ve birlikte kaçıp geldikleri bu kentte devlet memuru olmuştur. Lakin vakitle bayandan soğumuş, bağlantıyı sonlandırmanın yollarını aramaktadır.
Layevski’nin sorumsuzluğu, fazla içki içmesi, hesabını bilmeden para harcaması ve kendisine bağımlı olan bir bayandan kurtulmaya çalışması, toplumsal Darwinci zoolog Von Koren’de tiksinti uyandırmaktadır.
Sayfa: 128
Olaylara bilim çerçevesinde bakmak
Olaylara yalnızca bilimin çerçevesinden bakabilen Von Koren’in gözünde Layevski gibiler insanlığa ve uygarlığa yönelik bir tehdittir ve dünya bu türlü insanlardan arındırılırsa çok daha yaşanılası bir yer haline gelecektir.
İkili ortasında giderek büyüyen, bir askeri hekimle bir diyakozun da dahil olup tanıklık ettikleri etik tartışma ve fikir savaşı, birden fizikî şiddet içeren bir meydan okumaya evrilir.