Aziz Çelik açıkladı: Asgari ücrete ‘itiraf niteliğinde kılıf bulundu’

2025 Asgari Ücreti Net 22,104 TL Olarak Belirlendi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 24 Aralık’ta düzenlediği toplantıda, 2025 için asgari ücretin net 22,104 TL olarak belirlendiğini açıkladı. Komisyon, işçinin bir günlük normal çalışması karşılığı asgari ücreti 866,85 TL olarak tespit ederken, asgari ücret desteğini 2025 yılı boyunca 1000 TL olarak sürdürmeyi önerdi. Bu karar, 1 Ocak 2025’te yürürlüğe girecek ve işçi temsilcilerinin katılmadığı toplantıda oy birliğiyle alındı.

Komisyonun Gerekçesi Eleştirileri Üzerine

Resmi Gazete’de yayımlanan asgari ücret kararının ardından, Çalışma Ekonomisi Uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, komisyonun gerekçesinin “itiraf niteliğinde” olduğunu belirtti. Çelik, komisyonun asgari ücreti tartışmadan ve müzakere etmeden belirlediğini ve bu kararı kendi imzasıyla Resmi Gazete’de yayınladığını ileri sürdü.

Komisyonun Gerekçesi Eleştirilerle Yerle Bir Oldu

Prof. Dr. Çelik, komisyonun “geçim şartları ve enflasyon hedefi gibi faktörleri” dikkate aldığını belirten gerekçesini eleştirerek, “Komisyon, enflasyon hedefini dikkate alacağı hangi mevzuatta var?” sorusunu yöneltti. Çelik, komisyonun gerekçesinin gerçekleri yansıtmadığını ve uluslararası sermaye çevrelerinin talepleri doğrultusunda hareket ettiğini belirtti.

Asgari Ücret Kararının Arkasında IMF ve Büyük Sermaye Var

Çelik, asgari ücret kararının arkasında IMF, uluslararası sermaye çevreleri ve yerli büyük sermayenin olduğunu iddia ederek, bu kararın tamamen uluslararası sermaye çevrelerinin talepleri doğrultusunda alındığını savundu. Asgari ücret miktarının ‘yerli ve milli’ olmadığını ve itiraf niteliğindeki komisyon gerekçesinin gerçekleri yansıtmadığını vurguladı.

(SOSYAL MEDYA)

Related Posts

İstanbul’da yaşamanın bedeli 90 bin TL’yi geçti!

İstanbul Planlama Ajansı (İPA), 2025 yılı Haziran ayına ilişkin “İstanbul’da Yaşam Maliyeti” araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Rapora göre, İstanbul’da yaşamanın bedeli geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 47,13 oranında arttı. Dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 93 bin 465 TL’ye ulaştı.

Turizmde pazar günü de çalışmanın önünü açan düzenleme komisyondan geçti: İşçiye ‘kölelik’ dayatması

Turizm sektöründe işçilere pazar günü çalıştırılma zorunluluğu getirildi. Türk-İş ve Hak-İş’in anayasa ve uluslararası normlara aykırı olduğunu belirttiği düzenleme, işçilerin dinlenme hakkını ortadan kaldırarak adeta ‘kölelik’ dayatması getiriyor. İktidar, sendikaların tüm itirazlarına rağmen maddeyi komisyondan geçirdi.

Gıda fiyatlarında endişelendiren yükseliş

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Gıda Fiyat Endeksi, Haziran ayında yüzde 0,5 artarak 128 puana çıktı. Bu seviye, Nisan 2023’teki zirveye oldukça yakın. Bitkisel yağ fiyatları yüzde 2,3 oranında artarken, özellikle palm, kolza ve …

ABD Hazine Bakanı: Fed başkanlığı için bir çok aday var!

ABD Maliye Bakanı Bessent, faiz indirimi ve Fed başkanlığı hakkında açıklama yaptı. Bessent, başkan adaylığı için pek çok adayın olduğunu belirterek “Sonbaharda bunun üzerinde çalışmaya başlayacağız.” dedi.

ÖTV güncellendi: En ucuz sigaraya 11 TL zam geliyor

TÜİK’in açıkladığı yüzde 15,71’lik Yİ-ÜFE oranının ardından Gelir İdaresi Başkanlığı, tütün ve alkollü içkilerdeki ÖTV tutarlarını aynı oranda artırdı. Yapılan hesaplamalara göre, piyasadaki en ucuz sigaraya en az 11 TL zam yapılması gerekecek. Yeni fiyatlar Temmuz itibarıyla geçerli olacak.

Emeklinin cebindeki 3 maaş buhar oldu: Gram gram yoksullaşıyoruz!

TÜİK’in açıkladığı yüzde 35,05 yıllık enflasyon verilerinin ardından emekli maaşlarına zam yapıldı. En düşük emekli maaşı 16 bin 880 TL’ye yükselirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “TL’ye güven yükseliyor” açıklamalarına rağmen alım gücündeki düşüş dikkat çekti.