Bakan Kurum’dan korkutan “İstanbul depremi” açıklaması: Kaldıracak gücü yok, 1,5 milyon ev ve iş yeri yüksek risk altında, 600 bin ev her an yıkılabilir!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, olası İstanbul depremine ilişkin olarak yaptığı açıklamada, “İstanbul’un yeni bir depremi kaldıracak gücü yok. 7,5 milyon konut ve iş yerinin 1,5 milyonu yüksek risk altında” dedi. 

Bakan Kurum, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nda düzenlenen Asrın İhyası: Güçlü Yarınlara 6 Şubat Depremleri Sempozyumu’nda konuştu. Kurum, şunları söyledi:

“Bugün, özellikle İstanbul’umuzun yeni bir depremi kaldıracak gücü yoktur. Sadece İstanbul’un değil ülkemizin de maalesef böyle bir depremi kaldıracak gücü yoktur. İstanbul’daki 7,5 milyon konut ve iş yerinin 1,5 milyonu yüksek risk altındadır. Ne yazık ki milyonlarca İstanbullu kardeşimiz, tıpkı Konya’daki bina gibi her an yıkılacak 600 bin evde oturmaktadır. Bu yüzden diyorum ki İstanbul’da başlatmış olduğumuz dönüşüm uygulamalarını daha da hızlandırmak zorundayız. Biz devlet olarak üzerimize düşeni samimiyetle, gayretle yapmaya çalışıyoruz. İstanbul’da bugüne kadar 907 bin bağımsız birimin dönüşümünü tamamladık.”

Kurum, “Yarısı Bizden” kampanyasındaki konutlarla beraber, şu anda İstanbul genelinde 193 bin ev ve iş yerinin dönüşümüne ise devam ettiklerini söyledi.

“Ege’deki depremler bize mesajdır”

Ege Denizi’nde meydana gelen depremlere de değinen Kurum, şunları kaydetti:

“Bu depremler Ege’deki Santorini Adası’nın 6,5 kilometre kuzeydoğusunda bir volkanının olduğu bölgede yoğunlaşıyor. 2011-2012 yıllarında da benzer bir yoğun sismik aktivite aynı bölgede yaşanmıştı ama herhangi bir volkanik hareketliliğe yol açmamıştı. Şimdi benzer bir hareketlilik yeniden başladı ve sarsıntılara sebep oluyor. Bizim için önemli olan hem kendiliğinden yıkılan binaların, hem de bu durmayan sarsıntıların verdiği mesajdır. Bu mesaj da açıktır. Her iki hadise depreme hazırlık mücadelemizin ne kadar acil olduğunu, ne kadar büyük bir milli güvenlik meselesi olduğunu bizlere bir kez daha göstermiştir.” (AA)

 

Related Posts

Mısır’da askeri eğitim uçağı düştü: Mürettebat hayatını kaybetti

Mısır Hava Kuvvetleri’ne ait bir askeri eğitim uçağının, eğitim uçuşu sırasında teknik arıza nedeniyle düştüğü bildirildi. Olayda, uçakta bulunan tüm mürettebatın hayatını kaybettiği açıklandı.

15 milyon kişinin genetik bilgilerine sahip şirket iflas sonrası 256 milyon dolara satılıyor

Biyoteknoloji şirketi Regeneron Pharmaceuticals, iflas sürecindeki genetik test devi 23andMe’nin “neredeyse tüm varlıklarını” 256 milyon dolara satın alıyor. Satın alma kararı, 23andMe’nin mart ayında iflas koruması başvurusu yapmasının ardından düzenlenen iflas müzayedesinde alındı.

Motosiklet takla attı: 2 ölü

Denizli’de sürücüsünün kontrolünden çıkan motosikletin yoldan çıkıp, takla atması sonucu meydana gelen kazada 2 kişi, hayatını kaybetti.

DEM’li vekilin konuk olduğu programda Bahçeli’den uyarı mesajı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DEM Parti Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş’ın katıldığı televizyon programına bir mesaj gönderdi. Bahçeli mesajında, “Sabırla bekleyip barışın hakim olması ve Terörsüz Türkiye hedefimize erişmek için bazı konuların gereksiz yere tartışılmasına mahal yok” ifadelerini kullandı.

Hindistan’da yıldırım düştü, 15 kişi öldü

Hindistan’ın doğusundaki Odisha eyaletinde yıldırım düşmesi sonucu 15 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

İsrail, Gazze’de 80 kişi öldürdü

Filistin resmi haber ajansı WAFA’nın sağlık kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, sivilleri hedef alan saldırılarını sürdüren İsrail, son olarak Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus’un kuzeybatısındaki Hamad bölgesinde bir binaya ve Han Yunus’un …