DSİ: HES’lerden 41 milyon tonluk karbon azaltımı sağlandı




DSİ’nin Çevre Dostu Adımlarıyla 41 Milyon Ton Karbon Azaltımı

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Türkiye’nin su kaynaklarını korumanın yanı sıra iklim krizine karşı da önemli bir mücadele yürütüyor. DSİ, hidroelektrik santrallerden güneş enerji santrallerine, arazi toplulaştırmadan atık su arıtımına kadar pek çok alanda çalışmalar yürüterek, atmosfere sera gazı salınımının azaltılmasına katkı sağlıyor.

DSİ’nin çevreci adımlarından biri olan hidroelektrik santraller, enerji üretiminde çevre dostu kaynaklara yönelik bir adım olarak öne çıkıyor. Atık üretmeyen ve karbon salımı yapmayan bu santraller, 2024 yılında Türkiye’nin elektrik ihtiyacının %21,5’ini karşılayarak 41 milyon ton karbondioksit salımını engelledi.

Günümüzde DSİ ve özel sektör tarafından inşa edilen hidroelektrik santraller, ülkemizin toplam elektrik kurulu gücünün yaklaşık %28’ini oluşturarak toplam kurulu gücü 32 bin 440 MW’a ulaşıyor.




DSİ’nin GES’lerle Çevreye Duyarlı Hizmeti

DSİ, terfili sulamaların enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla inşa ettiği karasal ve yüzer GES’lerle de sera gazı salınımlarının azalmasına katkı sağlıyor. 2024 yılında Keban Barajı’nda Türkiye’nin ilk yüzer GES’i devreye alınırken, Gaziantep, Adıyaman, Tunceli, Elazığ ve Afyonkarahisar’da karasal GES’ler hizmete girdi. 2025 yılı itibarıyla 150 MW’lik yüzer GES kapasitesinin daha sisteme dahil edilmesi planlanıyor.

Kuraklık tehdidine karşı suyun depolanması önem taşıyor. DSİ, 2024 yılı sonuna kadar 183,4 milyar metreküp suyu biriktirebilme kapasitesine sahip 1802 su depolama tesisini hizmete aldı. Bu su kütlesi, belirli il toprakları üzerinde 2 metre derinliğinde bir göl oluşturabilecek büyüklükte.

DSİ’nin çevre dostu adımlarından biri de atık su arıtımı tesisleriyle suyun tekrar kullanılabilir hale getirilmesi. Afyonkarahisar’da 2024 yılında devreye alınan Türkiye’nin en büyük atık su sulama tesisiyle 9.050 dekar tarım arazisi arıtılmış sularla sulanıyor, çevre kirliliği önlendiği gibi alternatif su kaynakları da yaratılıyor.

Yeraltı sularının korunması ve desteklenmesi amacıyla 145 yeraltı barajı ve suni besleme tesisi inşa eden DSİ, 41 bin dekar alanı sulamaya açarak 21,5 milyon metreküp içme suyu sağladı. 97 yeni tesisin planlama ve analiz çalışmaları ise devam ediyor.

Related Posts

Biyonik böcek ordusu afetlerde hayat kurtaracak mı?

Avustralyalı bilim insanları, doğanın en küçük ama en dayanıklı canlılarından biri olan böcekleri, ileri teknolojiyle birleştirerek arama kurtarma operasyonlarında çığır açacak bir yeniliğe imza attı. Queensland Üniversitesi’nden Dr. Thang Vo-Doan …

Oblivion Remastered’in ikinci büyük güncellemesi yayında

Bethesda, The Elder Scrolls IV: Oblivion Remastered için hazırladığı ikinci büyük güncellemeyi Steam’deki beta kullanıcılarına sundu. İlk güncellemenin ardından gelen bu yeni paket, oyunun zorluk seviyesini detaylı şekilde özelleştirmeye olanak …

Tıp dünyasında ilk: Bir kalp nakli tamamen robotlarla gerçekleştirildi

Tamamen robotların kullanıldığı bu kalp naklinde, hastanın göğsü açılmadığı için iyileşme sürecinin büyük ölçüde hızlanması bekleniyor.

Microsoft, 40 yılın ardından “Mavi Ekran”a veda ediyor

Microsoft, 40 yılın ardından “Mavi Ekran”a veda ediyor

Mattel ve OpenAI arasında işbirliği doğuyor! Bu çocukları olumsuz etkiler mi?

Barbie’nin üreticisi ve OpenAI arasındaki işbirliği, sohbet botu psikozuna ilişkin endişelerin ortasında geldi.

Amazfit Active 2 Square sahneye çıktı

Yeni nesil akıllı saatler arasında dikkat çeken Amazfit Active 2 Square, fitness ve teknoloji tutkunlarını bir araya getiren özellikleriyle piyasaya sürüldü. 17 Haziran 2025 tarihinde Francesco Messina tarafından duyurulan bu cihaz, modern tasarımı …