DSİ: HES’lerden 41 milyon tonluk karbon azaltımı sağlandı




DSİ’nin Çevre Dostu Adımlarıyla 41 Milyon Ton Karbon Azaltımı

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Türkiye’nin su kaynaklarını korumanın yanı sıra iklim krizine karşı da önemli bir mücadele yürütüyor. DSİ, hidroelektrik santrallerden güneş enerji santrallerine, arazi toplulaştırmadan atık su arıtımına kadar pek çok alanda çalışmalar yürüterek, atmosfere sera gazı salınımının azaltılmasına katkı sağlıyor.

DSİ’nin çevreci adımlarından biri olan hidroelektrik santraller, enerji üretiminde çevre dostu kaynaklara yönelik bir adım olarak öne çıkıyor. Atık üretmeyen ve karbon salımı yapmayan bu santraller, 2024 yılında Türkiye’nin elektrik ihtiyacının %21,5’ini karşılayarak 41 milyon ton karbondioksit salımını engelledi.

Günümüzde DSİ ve özel sektör tarafından inşa edilen hidroelektrik santraller, ülkemizin toplam elektrik kurulu gücünün yaklaşık %28’ini oluşturarak toplam kurulu gücü 32 bin 440 MW’a ulaşıyor.




DSİ’nin GES’lerle Çevreye Duyarlı Hizmeti

DSİ, terfili sulamaların enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla inşa ettiği karasal ve yüzer GES’lerle de sera gazı salınımlarının azalmasına katkı sağlıyor. 2024 yılında Keban Barajı’nda Türkiye’nin ilk yüzer GES’i devreye alınırken, Gaziantep, Adıyaman, Tunceli, Elazığ ve Afyonkarahisar’da karasal GES’ler hizmete girdi. 2025 yılı itibarıyla 150 MW’lik yüzer GES kapasitesinin daha sisteme dahil edilmesi planlanıyor.

Kuraklık tehdidine karşı suyun depolanması önem taşıyor. DSİ, 2024 yılı sonuna kadar 183,4 milyar metreküp suyu biriktirebilme kapasitesine sahip 1802 su depolama tesisini hizmete aldı. Bu su kütlesi, belirli il toprakları üzerinde 2 metre derinliğinde bir göl oluşturabilecek büyüklükte.

DSİ’nin çevre dostu adımlarından biri de atık su arıtımı tesisleriyle suyun tekrar kullanılabilir hale getirilmesi. Afyonkarahisar’da 2024 yılında devreye alınan Türkiye’nin en büyük atık su sulama tesisiyle 9.050 dekar tarım arazisi arıtılmış sularla sulanıyor, çevre kirliliği önlendiği gibi alternatif su kaynakları da yaratılıyor.

Yeraltı sularının korunması ve desteklenmesi amacıyla 145 yeraltı barajı ve suni besleme tesisi inşa eden DSİ, 41 bin dekar alanı sulamaya açarak 21,5 milyon metreküp içme suyu sağladı. 97 yeni tesisin planlama ve analiz çalışmaları ise devam ediyor.

Related Posts

Android 16 HyperOS 3.0 alacak Xiaomi, Redmi ve POCO cihazlar

Xiaomi, Android 15’i yayınlamakta hızlı davrandı. Diğer markalardan milyonlarca Android kullanıcısı hala Android 15’i beklerken ve Xiaomi tarafından güncelleme listesi tamamlanmak üzere. Öte yandan Xiaomi, Android 16 beta sürümünü de seçili …

Trump’ın bütçe kesintisi James Webb’i karanlığa gömebilir

NASA’nın 10 milyar dolarlık dev uzay teleskobu James Webb’in faaliyetleri, ABD’deki bilim bütçesindeki büyük kesintiler nedeniyle durma noktasına gelebilir. Trump yönetiminin NASA’ya yönelik politikaları, sadece James Webb değil, birçok bilimsel projeyi tehdit ediyor.

Chrome tarayıcı, OpenAI’ın eline geçebilir!

Eğer Google Chrome’u satmak zorunda kalırsa, OpenAI popüler tarayıcıyı satın alabilir.

Frostpunk 1886 duyuruldu: 2027’de Türkçe olarak geliyor

Polonyalı oyun geliştiricisi 11 bit studios, hayranlarını sevindirecek büyük bir duyuru yaptı: İlk oyunun yeniden yapımı olan Frostpunk 1886, 2027 yılında oyuncularla Türkçe arayüz ve altyazı desteğiyle buluşacak. Geliştirici ekip, bu proje için …

AUDI E5 Sportback tanıtıldı! İşte özellikleri

Alman otomotiv devi Audi ile Çinli üretici SAIC’in ortaklığıyla kurulan yeni AUDI markası, Çin pazarına özel ilk modelini tanıttı. Şanghay Otomobil Fuarı’nda sahneye çıkan tamamen elektrikli AUDI E5 Sportback; yeni nesil özellikleri ile dikkat …

DeepSeek krizi büyüyor: Kullanıcı komutlarını da sızdırmış

Güney Kore, Çin merkezli yapay zeka modeli DeepSeek’in sızdırdığı veriler arasında kullanıcı komutlarının da bulunduğunu açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir