Son zamanlarda kripto paralar, birçok ülkeden düzenleyicinin merceği altında. Yetkililer, bu varlıkları tanımlamaya ve sınıflandırmaya çalışıyor ve vatandaşların mağdur olmasını önlemek için çalışıyor. Böyle bir adım, en son, Güney Kore’den geldi. İşte detaylar…
Güney Kore’den kripto paralar için yeni kılavuz
Güney Kore, ülkede hangi tür kripto varlıkların menkul kıymet olarak değerlendirileceğini ve düzenleneceğini belirten bir kılavuz oluşturdu. Bir basın açıklamasında, Finansal Hizmetler Komisyonu (FSC), ülkenin Sermaye Piyasası Yasasında belirtilen özelliklere uyan kripto varlıkların menkul kıymet olarak değerlendirileceğini vurguladı. Bu yasa, menkul kıymetleri, yatırımcıların orijinal yatırımlarından sonra ek ödeme yapmaları gerekmeyen finansal yatırımlar olarak kabul eder. Ayrıca FSC, hangi kripto varlıkların büyük olasılıkla menkul kıymetler olarak sınıflandırılacağına dair örnekler de verdi.

FSC’ye göre, bu, ticari faaliyetlerde pay sağlayan, sahiplerine temettü veya artık varlıklar üzerinde haklar veren veya yatırımcılara iş tarafından üretilen kâr sağlayan tokenları içerebilir. Menkul kıymet tokenlarının tanımlarına uyan kripto para birimleri, ülkenin Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında düzenlenecektir. Bu arada, menkul kıymetlerin özelliklerine uymayan kripto varlıklar, gelecek diğer düzenlemelere tabi olacak.
Kripto kuruluşlarına da iş düşüyor
FSC’ye göre, kripto para borsaları gibi token veren kuruluşlar ve brokerler, düzenlemelere göre hangi kriptonun menkul kıymet olarak sınıflandırılacağına ilişkin değerlendirmeleri yapmakla görevlendirilecek. Düzenleyici ayrıca, değerlendirmenin vaka bazında olacağına da dikkat çekti. Mali düzenleyici ayrıca, yeni kılavuzun ülke içinde menkul kıymet tokenlarının ihraç edilmesi ve dağıtılmasının yasallaştırılmasına yönelik hazırlıkların bir parçası olduğunu kaydetti.

Güney Kore, ülke içindeki çeşitli sektörlerin sürekli gelişmesiyle kripto ekosistemine aktif olarak katılıyor. Kriptokoin.com olarak da bildirdiğimiz gibi 19 Ocak’ta Busan şehri, merkezi olmayan bir kripto emtia borsası kurma planlarını açıkladı. Hükümet yetkilileri, platformun bu yıl faaliyetlerine başlayacağını kaydetti. Bunun dışında, ülkenin Adalet Bakanlığı da kripto için bir izleme sistemi kurmayı planlıyor. 29 Ocak’ta Güney Kore hükümeti, kara para aklama çabalarıyla mücadele etmeyi ve suç faaliyetleriyle bağlantılı fonları geri almayı amaçlayan bir takip sistemi uygulamaya koyacağını söyledi.
Ülkenin metaverse girişimi faaliyette
Diğer yandan Güney Kore’de teknolojik birçok etkinlik var. Seul şehri, Güney Kore başkenti sakinlerinin şehir hizmetlerine sanal bir ortamda erişmesine olanak tanıyan Metaverse Seoul projesini başlattı. 16 Ocak’ta bir basın brifinginde, Seul Belediye Başkanı Oh Se-hoon, projenin beta testinin ardından Metaverse Seoul’ün ilk aşamasının başlatıldığını duyurdu. Belediye başkanına göre, çevrimiçi ortam, başkentin “vatandaşları için bir iletişim yeri” olacak ve Seul’ün birçok cazibe merkezini sanal olarak ziyaret etmelerine, resmi belgelere erişmelerine, belirli şikayetlerde bulunmalarına ve belediye vergi beyannamesi ile ilgili sorularına yanıt almalarına olanak tanıyacak.