Ekonomi ve enerji kıskacında Merz

Almanya’da Yeni Başbakan Göreve Başladı

Alman hükümeti, Başbakan Friedrich Merz (CDU) liderliğinde Federal Meclis Bundestag’da yemin ederek görevine başladı. Enerji maliyetleri, Ukrayna’daki savaş, oto sanayisindeki kriz, sığınmacı ve şiddet dalgası gibi sorunlarla boğuşan Almanya, yeni başbakandan umutlu. Amerika-Almanya ilişkilerinde önemli bir döneme girildiği düşünülüyor. Ancak yakın gelecekte Amerika ile Almanya arasında gerilimin artabileceği öngörülüyor. Bu gerilimin belirtileri, Almanya Alternatif Partisi AfD’nin anayasaya karşı bir tutum sergilemesi ve Merz’in Ukrayna’ya silah yardımı sözü vermesiyle kendini gösteriyor.

Yeni Bakanlar Güven Vermiyor

Tam da bu noktada Dışişleri Bakanlığı’na atanan Johann Wadephul’un nitelikleri tartışmalı. Wadephul ve diğer kabine üyeleri eleştirilere maruz kalıyor. Bu eleştiriler belki de hükümetin güvenoyu alamamasına yol açtı. Pahalı işgücü ve Rusya’dan ithal edilen enerji maliyetleri arasında sıkışan Almanya’da ekonomi ve enerji bakanlıkları büyük önem taşıyor. Eski Başbakan Olaf Scholz, seçimlerde hezimet yaşayarak hükümette yer alamadı. SPD koalisyonda Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Lars Klingbeil’i temsil ediyor. Koalisyon ortakları arasında güvensizlik hissi ilk tur oylamasında kendini gösterdi. Oylamaya katılmayan milletvekillerinin kimlikleri hala tartışmalı. Çalışma ve Kalkınma Bakanlıkları ile birlikte SPD’li 7 bakan hükümette yer alıyor. Ayrıca hükümette Dışişleri Bakanı Serap Güler de bulunuyor.

Türkiye İle Yeni Sayfa

Almanya Başbakanı Friedrich Merz, geleneksel uygulamayı bozarak ilk ziyaretini Fransa’ya yaptı. Fransa’daki görüşmelerde Macron ile Amerika ile ilişkiler, Ukrayna Savaşı ve Avrupa Birliği’nin rolü ele alındı. Alman Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Carsten Breuer’un Türkiye ziyareti ise Alman medyasında ‘Türkiye ile yeni dönem’ başlıklarına yol açtı. CDU’nun, Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkmasına rağmen Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesine odaklanması bekleniyor.

Related Posts

Dünyanın en mutlu şehirleri belli oldu

Her yıl yayımlanan ‘Mutlu Şehir Endeksi’ raporunun 2025 yılı sonuçları açıklandı. İşte dünyanın en mutlu 14 şehri…

Jandarmalar gece gündüz başında nöbet tutuyor: Zarar verene 577 bin lira ceza uygulanıyor

Hakkari’de farklı bölgelerde açan ters laleler, jandarma tarafından korunuyor. Laleleri koparanlara 577 bin lira idari para cezası uygulanıyor.

Kağıthane’de iş yerinde yangın: Ölü ve yaralı var

Kağıthane bulunan iş yerinde yangın çıktı. İhbar üzerine sevk edilen itfaiye ekipleri yangını kısa sürede söndürürken iş yerinde bulunan 1 kişinin yaşamını yitirdiği 1 kişinin ise yaralandığı öğrenildi.

Çiftleşmeden çoğalıp 400 gün aç yaşıyorlar: Şehirleri ele geçiriyorlar

Brezilya’da son yıllarda artan akrep sokması vakaları halk sağlığı açısından ciddi bir tehdit haline geldi. 2014-2023 yılları arasında ülkede 1.1 milyondan fazla kişi akrep sokması nedeniyle sağlık kurumlarına başvurdu. Bu sayı, söz konusu dönemde vakalarda yüzde 250’lik bir artışa işaret ediyor.

Son dakika… Büyükçekmece Belediyesi’ne soruşturma

Son dakika… İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca Büyükçekmece Belediyesi’ne yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla soruşturma başlatıldı.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Atalay hükûmete seslendi: Kamu işçisinin dayanma gücü kalmadı!

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Atalay hükûmete seslendi: Kamu işçisinin dayanma gücü kalmadı!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir