İran’a bir darbe daha: Orta Doğu’da tüm gücünü kaybediyor

Irak Dışişleri Bakanı Fuat Hüseyin, ABD güçleriyle çatışan İran destekli silahlı grupların kendilerini feshederek Irak ordusuna katılmalarını istediklerini açıkladı.

Hüseyin, Londra’daki resmi ziyareti sırasında bu konuya değindi. “Bu konuyu toplumumuzda tartışmak iki ya da üç yıl önce imkansızdı” diyen Hüseyin, şimdi ise silahlı grupların devlet dışında faaliyet göstermesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Orta Doğu’da meydana gelen büyük değişimler, Irak’ın bu gruplar üzerindeki iddiasını mümkün kılarken, İran’ın bölgedeki nüfuzunun zayıfladığı belirtildi. Suriye’deki devrim süreci ve Lübnan Hizbullah’ının güç kaybetmesi, İran’ın bölgedeki etkisini azalttı.

İRAN’IN GÜCÜ ERİYOR

Lübnan Hizbullah’ının zayıflaması ve Suriye’deki değişim, İran’ın bölgedeki etkisinin azaldığını gösteriyor. Bu durum, İsrail karşıtı siyasi bloğun gücünü de tehlikeye atıyor.

Donald Trump’ın başkanlık dönemi ve İran karşıtlığı, bölgedeki gerilimin artmasına neden oluyor. İran’ın iç sorunları ve enerji krizi, ülkeyi daha da zor durumda bırakmış durumda.

ESKİ MÜTTEFİKLER, BATIYA YÖNELİYOR

Irak Dışişleri Bakanı Hüseyin, Irak hükümetinin İran destekli gruplarla müzakereleri sürdürdüğünü ve Washington ile Tahran arasındaki dengeyi koruma çabasını sürdürdüğünü belirtti.

Hüseyin, Gazze’deki ateşkesin hükümet için rahatlatıcı olduğunu, ancak Donald Trump’ın başkan seçilmesinin ardından ülkenin nasıl etkileneceğinin belirsizliğini koruduğunu ifade etti.

Hüseyin, “Washington ile iyi ilişkileri sürdürmeyi umuyoruz” dese de, Trump’ın Irak ve İran politikalarının hala belirsiz olduğunu belirtti.

‘ARABULUCULUK YAPMAYA HAZIRIZ’

Irak hükümeti, hem Washington hem de Tahran ile iyi ilişkilerini sürdürmek istiyor. Hüseyin, Suudi Arabistan ile İran arasındaki normalleşme sürecini hatırlatarak, Irak’ın arabuluculuk rolünü üstlendiğini vurguladı.

“İstenirse, Washington ve Tahran arasındaki gerilimi azaltmak için de bu rolü üstlenebiliriz” diyerek, Irak’ın diplomatik bir rol oynamaya hazır olduğunu belirtti.

Related Posts

İsrail, Gazze’de 80 kişi öldürdü

Filistin resmi haber ajansı WAFA’nın sağlık kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, sivilleri hedef alan saldırılarını sürdüren İsrail, son olarak Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus’un kuzeybatısındaki Hamad bölgesinde bir binaya ve Han Yunus’un …

6 ilde dolandırıcılık operasyonu: 12 tutuklama

Muğla merkezli 6 ilde düzenlenen dolandırıcılık operasyonunda gözaltına alınan 15 şüpheliden 12’si tutuklandı.

Microsoft’tan İsrail itirafı!

Microsoft, İsrail ordusuna gelişmiş yapay zeka ve bulut bilişim hizmetleri sattığını ve İsrailli esirlerin yerlerinin tespit edilmesine yardımcı olduğunu bildirdi.

Hamas’ın teklifini Türkiye iletti: ABD’li rehine böyle bırakıldı

Son günlerde küresel barış çabaları ve diplomatik ataklarıyla gündeme gelen Türkiye’nin, Hamas’ın 4 maddelik “ateşkes” teklifini de ABD’ye ileten aktör olduğu ortaya çıktı. Hamas ve ABD’nin İsrail’i bypass ederek görüşmesinin ardından Hamas, ABD-İsrail vatandaşı Edan Alexander’ı 11 Mayıs’ta serbest bırakmıştı. Hamas’ın Türkiye aracılığıyla ABD’ye sunduğu teklifte şu maddeler yer alıyor: 1-) Gazze’de Hamas’ın olmadığı özel bir yönetim kurulabilir. 2-) 5-7 yıl sürecek kalıcı ateşkes sağlansın. 3-) Ateşkes, iki taraflı ve eş zamanlı uygulansın. İsrail’in provokasyonlarına izin verilmesin. 4-) Tüm esirler karşılıklı olarak serbest bırakılsın.

Edirne’de çukura düşen at kurtarıldı

Edirne’de çukura düşen at, vinç yardımıyla kurtarıldı.

Ankara’da Güzel Bayanlarla Tanışın

Ankara’da gerçek ve güvenilir Ankara escort hizmetine ulaşmak artık çok daha kolay. Yeni kurulan sitemiz üzerinden farklı beklentilere ve tercihlere uygun yüzlerce ankara escort bayan profiline rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Gelişmiş filtreleme sistemi,…