İşsiz sayısında dikkat çeken artış

DİSK-AR İşsizlik Raporu: İşsizlik Oranları Yükselişte

DİSK-AR tarafından hazırlanan “İşsizliğin Görünümü Haziran 2025” raporu, TÜİK’in Mayıs 2025 Hanehalkı İşgücü Araştırması (HİA) verilerine dayanarak işsizlik oranlarının arttığını gösterdi. Mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsizlik oranı yüzde 8,4 iken, geniş tanımlı işsizlik oranı ise yüzde 31’e ulaştı.

En Yüksek İşsizlik Oranı 2021 Ocak Ayında

Raporda, pandemi döneminde geniş tanımlı işsiz sayısının en yüksek olduğu ayın Ocak 2021 olduğu belirtildi. Ocak 2021’de dar tanımlı işsizlik oranı yüzde 12,3 iken, işsiz sayısı 3,9 milyondu. Aynı dönemde geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 29 ve geniş tanımlı işsiz sayısı ise 10,5 milyon olarak kaydedildi. Mayıs 2025 itibarıyla geniş tanımlı işsiz sayısı pandemi döneminin en yüksek seviyesine yaklaşarak 2 milyon 137 bin kişi arttı.

“Geniş Tanımlı İşsizlik Oranı Ciddi Artış Gösterdi”

Mayıs 2024 ile Mayıs 2025 arasındaki bir yıllık dönemde dar tanımlı işsizlik azalırken, geniş tanımlı işsizlikte önemli bir artış yaşandığı raporda vurgulandı. Geniş tanımlı işsizlik oranı Mayıs 2024’te yüzde 25,4 iken, son bir yılda 5,6 puan artarak yüzde 31’e yükseldi. Aynı dönemde geniş tanımlı işsiz sayısı 2 milyon 472 bin kişi artarak 12,6 milyona ulaştı.

Özellikle zamana bağlı eksik istihdam ve umutsuz iş arayanlar ile iş arayan ancak hemen iş bulamayacak durumda olanları kapsayan geniş tanımlı işsizlik oranındaki artış dikkat çekti.

Kadın İşsizliği Artıyor

Raporda, kadın işsizliğinin erkek işsizliğinden daha yüksek olduğuna da dikkat çekildi. Potansiyel işgücü sayısı son bir yılda 1 milyon 391 bin kişi artarak 5 milyon 260 bine yükseldi. Bu da demek oluyor ki Türkiye’de 5,3 milyon kişi iş bulamadığı halde çalışmak istiyor. Dar tanımlı işsizlik haricindeki tüm işsizlik türlerinde artış gözlemlenirken, TÜİK verilerine göre kadın işsizliği erkek işsizliğinden önemli ölçüde fazla.

Related Posts

KKM bakiyesi 15,2 milyar dolara geriledi

KKM bakiyesi 15,2 milyar dolara geriledi

Hizmet üretici fiyatları mayısta arttı

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE), mayıs ayı rakamları açıklandı. Buna göre aylık bazda yüzde 2,37, yıllık bazda yüzde 38,16 artış gösterdi.

Başvurular başlıyor: O şartı sağlayana 4 bin Euro maaş!

TÜBİTAK, yurtdışında çalışan araştırmacıları Türkiye’ye çekmek için yeni bir program başlattı. Program, bilim insanlarına mali destek ve akademik fırsatlar sunacak.

Tesla’dan Türkiye adımı: Her gün sipariş verilecek

Türkiye’de elektrikli otomobillere olan talep her geçen gün artıyor. Tesla da bunun farkında olduğu için yeni düzenlemeye gitti.

Kayseri Hüma Hastanesi, konkordato ilan etti

Kayseri Hüma Hastanesi, konkordato ilan etti

ABD’de tehlike çanları yeniden çaldı: Fed’in favori enflasyon göstergesi mayısta yükseldi

Fed’in enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi 2025 Mayıs ayında yükseldi. Buna göre çekirdek kişisel tüketim harcamaları yıllık bazda yüzde 2,7 iken aylık bazda yüzde 0,2 oldu.