Küresel kriz ortamında güçlü üretim altyapısı ve jeopolitik konum avantajıyla ticarette öne çıkan Türkiye, ihracatını hızla geliştiriyor. 250 milyar dolarlık ihracat hedefini tutturan Türkiye’nin yurt dışı satışlarında KOBİ’ler önemli rol oynuyor. İhracat sürecinde firmalara yönelik artan teşvikler ve devreye alınan e-ihracat platformu, işletmelerin, kısa sürede ürünlerini global pazara ulaştırmasının önünü açtı.
TÜRK ÜRÜNÜ 228 ÜLKEYE ULAŞIYOR
Şu anda 228 ülke ve bölgeye ihracat yapan ve dünya ihracatından aldığı payı yüzde 1’in üzerine çıkaran Türkiye’nin ihracatında KOBİ’ler önemli söz sahibi konumuna geldi.
5 yıl öncesinde yaklaşık 60 bin KOBİ ihracat yaparken, günümüzde bu sayı 100 bin bandına kadar çıktı. Yurt dışına 100 milyar dolara yakın satış yapan KOBİ’lerin ihracat pastasındaki payı ise yüzde 40’lara kadar yükseldi.
TÜRKİYE YÜZYILI’NDA İŞLETMELERE TAM DESTEK
Türkiye Yüzyılı’nda KOBİ’lerin ihracattan aldığı payı daha da yukarı çekmesi bekleniyor. Hem KOSGEB öncülüğünde sunulan devlet destekleri hem de özel sektör tarafından sağlanan teşviklerle birlikte KOBİ’lerin önceliğinin önümüzdeki yıl da ihracat olacağı öngörülüyor. Şu anda ihracat gerçekleştiren firmalar yurt dışında Türk üretim gücünü ispatlar nitelikte işlere imza atarak bir yandan mevcut pazarlardaki ticaretini geliştirirken bir yandan da farklı coğrafyalarda da boy göstermeye başlıyor. Bunun yanı sıra ihracata her yıl yeni işletmeler katılıyor.

E-ticaretle dünya pazarına açıldılar
KOBİ’lerin ihracat rakamlarını hızlı artırmasında e-ticaret alanındaki gelişim büyük rol oynuyor. Özellikle salgın sürecinde ağırlık kazanan e-ticaret kanalları sayesinde firmalar, ürünlerini yurt dışına sunarak ihracata adım attı. Küresel e-ticaretim toplam ticaret içindeki payının bu yılın sonunda yüzde 22’ye ulaşacağı öngörülüyor. Şu anda 3,3 trilyon dolar hacme ulaşan küresel e-ticaretin, 2026’da 5,4 trilyon dolara kadar yükselebileceği belirtiliyor.