Kuver, bahşiş, masa ücreti… Hangisi yasal, hangisi değil? İşte restoranların gizli ücret oyunu

Restoranlar ve kafeler, son zamanlarda hesaplara fark ettirmeden ek ücretler eklemeye başladı.

Bu ekstra ücretler arasında zorunlu bahşiş ve masa ücreti de yer alıyor. Ancak uzmanlar, bu tür uygulamaların yasal olmadığını vurgulayarak tüketicilerin haklarını korumaları gerektiğini belirtiyor.

Peki, bu ek ücretler yasal mı? Geri alınabilir mi? İşte detaylar…

Zorunlu Bahşiş Uygulaması Hakkında

Bahşiş genellikle müşterinin takdirine bağlı bir ödeme şeklidir. Ancak bazı restoranlar, hesaplara otomatik olarak yüzde 10 ila yüzde 20 arasında bahşiş eklemeye başladı.

Bu durum, müşterilerin izni olmadan ek ücret alınması anlamına gelir ve tüketici haklarını ihlal eder.

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü, “Müşteriler, sipariş ettikleri ürün dışında hiçbir ek ücret ödemek zorunda değiller. Menüde veya girişte belirtilmiş olsa bile, bu tür ücretler yasal değildir. Sipariş edilmeden sunulan herhangi bir şey için ödeme yapılamaz” dedi.

Kuver Ücreti ve Hukuki Durum

Tüketici Kanunu’nun 6502 sayılı 6. ve 7. maddelerine göre işletmeler, bir ürün veya hizmet satın alındığında başka bir hizmeti dayatamazlar.

Yani, sipariş edilmeyen hizmetler için ücret talep edilemez. Ayrıca Vergi Usul Kanunu gereğince, tüm fiyatlar KDV dahil tek bir tutar üzerinden belirtilmelidir. İşletmelerin keyfi şekilde ek ücret talep etmesi yasalara aykırıdır.

Ödenmesi Gerekmeyen Ücretin İadesi

Eğer müşteriden habersiz bir şekilde zorunlu bahşiş veya kuver ücreti alındıysa, bu ücretin geri talep edilebilir.

Tüketiciler, ödedikleri ücretin iadesini almak için fiş veya fatura ile birlikte Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurabilirler. Hakem heyeti, başvuruyu değerlendirerek ücretin ticari faiziyle birlikte iade edilmesine karar verebilir.

Şikayet Nereye Yapılmalı?

Haksız ek ücretlendirmeyle karşılaşan tüketiciler, Alo 175 Tüketici Danışma Hattı, Ticaret Bakanlığı ve CİMER’e başvurarak şikayette bulunabilirler. Ayrıca, izinsiz ek ücret yansıtılan kişiler, Tüketici Hakem Heyeti’ne müracaat ederek haklarını savunabilirler.

Related Posts

Portekiz’de yeni işsizlik oranları açıklandı

Portekiz Ulusal İstatistik Enstitüsü’nün (INE) açıkladığı verilere göre, Mayıs 2025’te Portekiz’deki işsizlik oranı %6,3 seviyesinde değişmeyerek son on iki ayın en düşük değerinde kalmayı sürdürdü. İşsiz sayısı 900 kişi azalarak 348.900’e gerilerken …

Euro Bölgesi imalat sanayi PMI haziranda yükseldi

Euro Bölgesi’nde imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) haziran ayında 49,5 puana yükseldi.

İşsiz sayısında dikkat çeken artış

DİSK-AR’ın araştırmasına göre geniş tanımlı işsiz sayısı son bir yılda 2,5 milyon kişi artarken, işsizlerin yüzde 85’i işsizlik ödeneğinden faydalanamıyor, 5,3 milyona yakın kişi, çalışmak istemesine rağmen iş bulamıyor.

KKM bakiyesi 15,2 milyar dolara geriledi

KKM bakiyesi 15,2 milyar dolara geriledi

Hizmet üretici fiyatları mayısta arttı

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE), mayıs ayı rakamları açıklandı. Buna göre aylık bazda yüzde 2,37, yıllık bazda yüzde 38,16 artış gösterdi.

Başvurular başlıyor: O şartı sağlayana 4 bin Euro maaş!

TÜBİTAK, yurtdışında çalışan araştırmacıları Türkiye’ye çekmek için yeni bir program başlattı. Program, bilim insanlarına mali destek ve akademik fırsatlar sunacak.