Mehmet Şimşek’ten altın fiyatlarında dengeleri değiştirecek karar

Mehmet Şimşek Altın İthalatında Yeni Düzenlemeler Yapacak

24 Mayıs 2023 tarihli seçimlerin ardından ekonomi yönetiminin başına getirilen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, altın ithalatına kota uygulamasını devreye aldı. Türk lirasındaki değer kayıplarının önüne geçmek için atılan bu adım, kuyumculuk ve mücevherat sektöründen tepki alsa da Bakan Şimşek, düzenlemenin Türkiye ekonomisi için gerekliliğini vurgulayarak geri adım atılmayacağını açıkladı.

Kaçak Altın İthalatında Rekor Artış

7 Ağustos 2023 tarihinde yürürlüğe giren kota uygulaması, kaçak altın ithalatında ciddi bir artışa neden oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası eski başekonomisti Hakan Kara, bu duruma dikkat çekerek kota uygulamasının gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Kota Uygulamasında İlk Gevşeme

Bakan Şimşek, Dünya Gazetesi Genel Haber Koordinatörü Recep Erçin’e yaptığı röportajda, altın ithalatına yönelik kota uygulamasında değişiklikler yapacaklarını duyurdu. Şimşek, kota miktarını 14 tona çıkaracaklarını ve 2 tonluk ilave altının ihracatçılara ve aracı kuruluşlara tahsis edileceğini açıkladı.

Öte yandan, AKP’ye yakın kaynaklar, artan altın kaçakçılığı nedeniyle kota uygulamasının tamamen kaldırılabileceğini söylüyor. Bakan Şimşek’in, altın kaçakçılığı olaylarına referans göstererek kota uygulamasının yakında kaldırılacağına yönelik sinyaller verdiği biliniyor.

Altın Fiyatlarına Etkisi Ne Olacak?

Kota uygulamasının gevşetilmesi ya da kaldırılması, altın alım-satım işlemlerinde uygulanan kuyumcu komisyonlarını düşürebilir. Ancak, yapılan kısıtlı adımların altın fiyatları üzerinde önemli bir etkisi olması beklenmiyor.

Related Posts

İstanbul’da ekmeğe zam: Yeni fiyatlar belli oldu

İstanbul’da ekmeğin azami fiyatı yeniden belirlendi. İTO Meclisi’ne sunulan teklife göre 200 gram ekmek 15 TL’ye kadar satılabilecek. Adalar’da ise bu rakam 16,5 TL’yi bulabilecek. İşte ayrıntılar…

Ped değil, altın paket: Kişisel bakım da artık lüks

Enflasyondaki dalgalanmalarla birlikte her ürüne de ayrıca zam geldi. Bu ürünlerden biri de kadınlar için çok önemli olan hijyenik pedler oldu. Kadınlar temel kişisel bakım ürünlerinin fiyatlarını karşılamak konusunda artık güçlük çekiyor. Bu yıl en uygun hijyenik pedin fiyatı 69,90 lira, en yüksek fiyatlı ped ise 400 lira.

Bakan Şimşek’ten cari açık mesajı: Beklentiler doğrultusunda gerçekleşti

Bakan Şimşek’ten cari açık mesajı: Beklentiler doğrultusunda gerçekleşti

Çalışma Örgütü’nden Türkiye yorumu: Asgari ücreti arttırmak doğru değil

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Direktörü Yasser Hassan, asgari ücretin belirlenmesinde sadece enflasyon değil, yaşanabilirlik ölçütlerinin dikkate alınması gerektiğini belirtti. Hassan, ücretlerin enflasyon oranına bire bir …

Ödemesini geciktiren araç sahiplerinin banka hesaplarına haciz konuluyor: Son tarih 31 Temmuz!

Araç sahiplerinin her yıl iki taksitte ödediği Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV)’nin 2025 yılına ait ikinci taksit ödemeleri 1 Temmuz itibarıyla başladı. 31 Temmuz’da sona erecek olan ödeme süresi içinde yükümlülüğünü yerine getirmeyen mükellefleri ağır yaptırımlar bekliyor.

Rekabet Kurumu soruşturmayı tamamladı: OPET’e 131 milyon TL ceza kesildi

Rekabet Kurumu soruşturmayı tamamladı: OPET’e 131 milyon TL ceza kesildi