Mehmet Şimşek’ten altın fiyatlarında dengeleri değiştirecek karar

Mehmet Şimşek Altın İthalatında Yeni Düzenlemeler Yapacak

24 Mayıs 2023 tarihli seçimlerin ardından ekonomi yönetiminin başına getirilen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, altın ithalatına kota uygulamasını devreye aldı. Türk lirasındaki değer kayıplarının önüne geçmek için atılan bu adım, kuyumculuk ve mücevherat sektöründen tepki alsa da Bakan Şimşek, düzenlemenin Türkiye ekonomisi için gerekliliğini vurgulayarak geri adım atılmayacağını açıkladı.

Kaçak Altın İthalatında Rekor Artış

7 Ağustos 2023 tarihinde yürürlüğe giren kota uygulaması, kaçak altın ithalatında ciddi bir artışa neden oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası eski başekonomisti Hakan Kara, bu duruma dikkat çekerek kota uygulamasının gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Kota Uygulamasında İlk Gevşeme

Bakan Şimşek, Dünya Gazetesi Genel Haber Koordinatörü Recep Erçin’e yaptığı röportajda, altın ithalatına yönelik kota uygulamasında değişiklikler yapacaklarını duyurdu. Şimşek, kota miktarını 14 tona çıkaracaklarını ve 2 tonluk ilave altının ihracatçılara ve aracı kuruluşlara tahsis edileceğini açıkladı.

Öte yandan, AKP’ye yakın kaynaklar, artan altın kaçakçılığı nedeniyle kota uygulamasının tamamen kaldırılabileceğini söylüyor. Bakan Şimşek’in, altın kaçakçılığı olaylarına referans göstererek kota uygulamasının yakında kaldırılacağına yönelik sinyaller verdiği biliniyor.

Altın Fiyatlarına Etkisi Ne Olacak?

Kota uygulamasının gevşetilmesi ya da kaldırılması, altın alım-satım işlemlerinde uygulanan kuyumcu komisyonlarını düşürebilir. Ancak, yapılan kısıtlı adımların altın fiyatları üzerinde önemli bir etkisi olması beklenmiyor.

Related Posts

İstanbul’da yaşamanın bedeli 90 bin TL’yi geçti!

İstanbul Planlama Ajansı (İPA), 2025 yılı Haziran ayına ilişkin “İstanbul’da Yaşam Maliyeti” araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Rapora göre, İstanbul’da yaşamanın bedeli geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 47,13 oranında arttı. Dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 93 bin 465 TL’ye ulaştı.

Turizmde pazar günü de çalışmanın önünü açan düzenleme komisyondan geçti: İşçiye ‘kölelik’ dayatması

Turizm sektöründe işçilere pazar günü çalıştırılma zorunluluğu getirildi. Türk-İş ve Hak-İş’in anayasa ve uluslararası normlara aykırı olduğunu belirttiği düzenleme, işçilerin dinlenme hakkını ortadan kaldırarak adeta ‘kölelik’ dayatması getiriyor. İktidar, sendikaların tüm itirazlarına rağmen maddeyi komisyondan geçirdi.

Gıda fiyatlarında endişelendiren yükseliş

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Gıda Fiyat Endeksi, Haziran ayında yüzde 0,5 artarak 128 puana çıktı. Bu seviye, Nisan 2023’teki zirveye oldukça yakın. Bitkisel yağ fiyatları yüzde 2,3 oranında artarken, özellikle palm, kolza ve …

ABD Hazine Bakanı: Fed başkanlığı için bir çok aday var!

ABD Maliye Bakanı Bessent, faiz indirimi ve Fed başkanlığı hakkında açıklama yaptı. Bessent, başkan adaylığı için pek çok adayın olduğunu belirterek “Sonbaharda bunun üzerinde çalışmaya başlayacağız.” dedi.

ÖTV güncellendi: En ucuz sigaraya 11 TL zam geliyor

TÜİK’in açıkladığı yüzde 15,71’lik Yİ-ÜFE oranının ardından Gelir İdaresi Başkanlığı, tütün ve alkollü içkilerdeki ÖTV tutarlarını aynı oranda artırdı. Yapılan hesaplamalara göre, piyasadaki en ucuz sigaraya en az 11 TL zam yapılması gerekecek. Yeni fiyatlar Temmuz itibarıyla geçerli olacak.

Emeklinin cebindeki 3 maaş buhar oldu: Gram gram yoksullaşıyoruz!

TÜİK’in açıkladığı yüzde 35,05 yıllık enflasyon verilerinin ardından emekli maaşlarına zam yapıldı. En düşük emekli maaşı 16 bin 880 TL’ye yükselirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “TL’ye güven yükseliyor” açıklamalarına rağmen alım gücündeki düşüş dikkat çekti.