New York borsası çalkalanıyor: İran gerilimi piyasaları vurdu! (23 Haziran 2025)

ABD, İran’daki Nükleer Tesislere Hava Saldırısı Düzenledi

Dow Jones endeksi, güne yüzde 0,07’lik bir düşüşle başlayarak 42.178,55 puana geriledi. S&P 500 endeksi ise 5.969,67 puan seviyesinde sabit kalırken, Nasdaq endeksi yüzde 0,1’lik bir azalışla 19.427,01 puana indi.

Orta Doğu’daki gerilim haberleri takip edilirken, haftanın ilk gününde hisse piyasalarında negatif bir seyir gözlendi. ABD, İran’daki Fordo, Natanz ve İsfahan nükleer tesislerine hava saldırısı düzenledi. Başkan Donald Trump, yaptığı açıklamada saldırıların ardından, “Ya barış olacak ya da İran, İsrail’in nükleer tesisleri hedef almasından bu yana görülmemiş bir trajediyle karşılaşacak.” ifadelerine yer verdi.

İran ise ABD ve İsrail’in, ülkenin nükleer programı üzerine diplomatik anlaşmayı engellediğini öne sürdü. Analistler, Trump’ın “iki hafta içinde” İran konusunda karar vereceğini belirtmesinin ardından saldırı kararı almasının, diplomasi bekleyen yatırımcıları şaşırttığını ifade etti. ABD’nin İran’a askeri müdahalesinin, Orta Doğu’da geniş çaplı çatışma endişelerini artırdığına dikkat çekildi.

Analistler, yatırımcıların İran’ın olası tepkisini beklediğini ve Hürmüz Boğazı’nın kapanmasının piyasalar için olumsuz etkiler yaratabileceğini vurguladı. ABD’nin İran’daki nükleer tesislere düzenlediği saldırının ardından savunma ve enerji şirketlerinin hisselerinde yükseliş gözlendi. Lockheed Martin’in hisseleri yüzde 0,5, Palantir Technologies’in hisseleri yüzde 1,5 değer kazanırken, Chevron ve Exxon’un hisseleri de yüzde 1’in üzerinde artış gösterdi.

Diğer yandan, Trump Media and Technology Group’un yönetim kurulu, 400 milyon dolara kadar hisse geri alımını onaylarken şirketin hisseleri yüzde 3 değer kazandı. Bu hafta piyasalarda jeopolitik gelişmelerin yanı sıra ABD’nin ilk çeyrek nihai GSYİH verileri ve mayıs ayı kişisel tüketim harcamaları verileri yakından takip edilecek. Ayrıca, Fed Başkanı Jerome Powell’ın kongre sunumu da yatırımcıların radarında olacak.

Related Posts

Euro Bölgesi imalat sanayi PMI haziranda yükseldi

Euro Bölgesi’nde imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) haziran ayında 49,5 puana yükseldi.

İşsiz sayısında dikkat çeken artış

DİSK-AR’ın araştırmasına göre geniş tanımlı işsiz sayısı son bir yılda 2,5 milyon kişi artarken, işsizlerin yüzde 85’i işsizlik ödeneğinden faydalanamıyor, 5,3 milyona yakın kişi, çalışmak istemesine rağmen iş bulamıyor.

KKM bakiyesi 15,2 milyar dolara geriledi

KKM bakiyesi 15,2 milyar dolara geriledi

Hizmet üretici fiyatları mayısta arttı

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE), mayıs ayı rakamları açıklandı. Buna göre aylık bazda yüzde 2,37, yıllık bazda yüzde 38,16 artış gösterdi.

Başvurular başlıyor: O şartı sağlayana 4 bin Euro maaş!

TÜBİTAK, yurtdışında çalışan araştırmacıları Türkiye’ye çekmek için yeni bir program başlattı. Program, bilim insanlarına mali destek ve akademik fırsatlar sunacak.

Tesla’dan Türkiye adımı: Her gün sipariş verilecek

Türkiye’de elektrikli otomobillere olan talep her geçen gün artıyor. Tesla da bunun farkında olduğu için yeni düzenlemeye gitti.