Plastik atık ithalatını yasakladılar! Büyük çoğunluğu yakılıyordu…

Tayland, Plastik Atık İthalatındaki Değişimle Mücadele Ediyor

Tayland, gelişmiş ülkelerden gelen plastik atıkları ithal etmesiyle biliniyordu; ancak özellikle 2018 yılında Çin’in plastik atık ithalatını yasaklamasının ardından bu durum daha da belirgin hale geldi. Avrupa, ABD, İngiltere ve Japonya gibi ülkelerden gelen plastik atıkların en büyük destinasyonlarından biri haline gelen Tayland, Japonya’dan 2023 yılında yaklaşık 50 milyon kilogram plastik atık aldı.

2018 ile 2021 yılları arasında Tayland, 1.1 milyon tondan fazla plastik atık ithal etti. Ancak bu atıkların genellikle geri dönüşüm yerine yakıldığı biliniyor ve bu durum çevre ve insan sağlığı için ciddi tehlikeler oluşturuyor.

Çevre Gözlem ve Kurtarma Ekolojik Alarm Derneği direktörü Penchom Sae-Tang, yasayı “tehlikeli atıkların ülkeye girişini engelleyen sivil toplum için bir zafer” olarak nitelendirerek yasanın etkili olması için sıkı denetim ve otoritelerle iş birliği yapılması gerektiğini vurguladı.

Çevre Adaleti Vakfı’ndan plastik kampanyası araştırmacısı Punyathorn Jeungsmarn, yasanın uygulanmasının önemine dikkat çekerek, Tayland hükümetinin yasağı etkin bir şekilde uygulaması gerektiğini belirtti. Ayrıca, plastik atıkların transit geçişi konusunda düzenlemeler yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Yasa, küresel plastik atık anlaşmasının kurtarma çabalarının sürdüğü bir dönemde devreye girdi. Geçen yıl yapılan görüşmelerde, yıllık 400 milyon tonu aşan plastik üretiminin azaltılması ve tek kullanımlık plastik ürünlerin kademeli olarak kaldırılmasını içeren bir uzlaşı sağlanamadı. Petrol üreten ülkelerin direnci, müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanmasına neden oldu.

Revolution Plastics Institute direktörü Prof. Steve Fletcher, plastik kirliliğinin sadece çevresel bir sorun olmadığını, aynı zamanda insan sağlığı için de kritik bir tehdit oluşturduğunu belirtti. Fletcher, uluslararası düzeyde kararlı eylemlere ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Son araştırmalar, mikroplastiklere maruz kalmanın felç, kalp krizi ve ölüm riskini artırabileceğini göstermektedir. Bazı çalışmalar, mikroplastiklerin demans gelişiminde etkili olabileceğini öne sürmektedir.

Plastik yakımının neden olduğu toksik dumanlar, özellikle düşük ve orta gelirli ülkelerde ciddi sağlık riskleri oluşturmaktadır. Revolution Plastics Institute’ten Dr. Cressida Bowyer, dünya genelinde belediye atıklarının yüzde 16’sının açık havada yakıldığını ve bu oranın düşük gelirli ülkelerde yüzde 40-65’e kadar çıktığını belirtti. Zehirli dumanların küresel sağlık yüküne sessiz ama ölümcül bir katkıda bulunduğunu ve acil eyleme ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Related Posts

Görüşme iptal edilmişti: CHP ‘komisyona’ ilişkin görüşlerini Kurtulmuş’a yazılı olarak sundu

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’a Meclis’te terör örgütünün fesih sürecinin ardından kurulacak komisyona ilişkin görüşlerini yazılı olarak sundu.

Bu telefon numaralarını sakın açmayın

Almanya’da sahte ödül vaadiyle yapılan telefon dolandırıcılığı yeniden tırmanışta. Yayımlanan son listeye göre Hamburg ve Hollanda kaynaklı 10 tehlikeli numara öne çıkıyor. Ararsalar açmayın, bilgilerinizi asla paylaşmayın!

Hatay’da yangın büyüyor

Türkiye’nin ormanlık alanları alev alev yanıyor. İzmir’de ortaya çıkan yürek yakıcı görüntülerin bir benzeri de Hatay’ın Dörtyol ilçesinde yaşanıyor. Karaseke bölgesinde çıkan yangın genişleyerek devam ediyor

Erdoğan özel uçakla Azerbaycan’a gitti: Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 17. Zirvesi’ne katılacak

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 17. Zirvesi’ne katılmak üzere özel uçak “Tur” ile Azerbaycan’ın Fuzuli şehrine gitti.

Cinsel tacizle mücadele için polislere bu oyunu oynatıyorlar

Danimarka’da polis, dolandırıcılık ve cinsel taciz gibi suçlarla mücadele etmek için yenilikçi bir yöntem uyguluyor: Çevrimiçi oyunlar ve sosyal medya platformlarında “devriye gezmek”.

Cezaevinden çıktı 2 gün sonra eşini öldürüp intihar etti

Amasya’da cezaevinden 2 gün önce tahliye olan Yunus Köse (35), tartıştığı eşi Kader Köse’yi (30) tabancayla vurarak öldürüp, intihar etti. Polis olayla ilgili soruşturma başlattı.