Trump teklifi yaptı, Çin ilk adımı attı

Çin, Ticaret Savaşının Etkilerini Hafifletmek İçin Muafiyet Sağlanacak Ürünleri Belirliyor

Çin, ABD ile başlayan ticaret savaşının ekonomiye olan etkilerini azaltmak amacıyla bazı şirketlerden muafiyet sağlanabilecek ürünleri tespit etmelerini istedi. ABD’nin tavrını değiştirmesi sonucunda Çin’in geniş kapsamlı gümrük vergisi muafiyetlerini değerlendirmesi, doların hafifçe yükselmesine neden oldu.

Çin Ticaret Bakanlığı’nda oluşturulan bir birime göre, gümrük vergilerinden muaf tutulabilecek ürünlerin listesi hazırlanmaya başlandı ve şirketlerden taleplerini iletmeleri istendi.

Yarı İletken Sektöründe Sekiz Ürün

Caijing dergisinde yayımlanan habere göre, Çin yarı iletken sektörüyle bağlantılı sekiz ürüne muafiyet sağlamayı düşünüyor, ancak bu ürünler arasında hafıza çipleri bulunmuyor.

Amcham China Başkanı Michael Hart, Çin hükümetinin ABD’den ithal edilen ve tedarik zincirlerini tehlikeye sokabilecek ürünleri belirlemek istediğini belirtti. Bazı şirketlerin ek gümrük vergileri ödemeden ABD’den ürün ithal edebildiğini söyledi.

Avrupa Birliği’ne (AB) ait şirketleri temsil eden ticaret odası başkanı Jens Eskelund da Çin Ticaret Bakanlığı’na vergi muafiyeti talebinde bulunduklarını ve beklediklerini açıkladı.

Çin sosyal medya platformlarında dolaşıma giren bir listede, 131 ürün kategorisine gümrük vergisi muafiyeti getirilmesinin değerlendirildiği belirtildi. Bu listede aşılar ve jet motorları gibi çeşitli ürünlerin yer aldığı iddia edildi ancak doğruluğu Reuters tarafından teyit edilemedi.

Related Posts

İstanbul’da yaşamanın bedeli 90 bin TL’yi geçti!

İstanbul Planlama Ajansı (İPA), 2025 yılı Haziran ayına ilişkin “İstanbul’da Yaşam Maliyeti” araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Rapora göre, İstanbul’da yaşamanın bedeli geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 47,13 oranında arttı. Dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 93 bin 465 TL’ye ulaştı.

Turizmde pazar günü de çalışmanın önünü açan düzenleme komisyondan geçti: İşçiye ‘kölelik’ dayatması

Turizm sektöründe işçilere pazar günü çalıştırılma zorunluluğu getirildi. Türk-İş ve Hak-İş’in anayasa ve uluslararası normlara aykırı olduğunu belirttiği düzenleme, işçilerin dinlenme hakkını ortadan kaldırarak adeta ‘kölelik’ dayatması getiriyor. İktidar, sendikaların tüm itirazlarına rağmen maddeyi komisyondan geçirdi.

Gıda fiyatlarında endişelendiren yükseliş

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Gıda Fiyat Endeksi, Haziran ayında yüzde 0,5 artarak 128 puana çıktı. Bu seviye, Nisan 2023’teki zirveye oldukça yakın. Bitkisel yağ fiyatları yüzde 2,3 oranında artarken, özellikle palm, kolza ve …

ABD Hazine Bakanı: Fed başkanlığı için bir çok aday var!

ABD Maliye Bakanı Bessent, faiz indirimi ve Fed başkanlığı hakkında açıklama yaptı. Bessent, başkan adaylığı için pek çok adayın olduğunu belirterek “Sonbaharda bunun üzerinde çalışmaya başlayacağız.” dedi.

ÖTV güncellendi: En ucuz sigaraya 11 TL zam geliyor

TÜİK’in açıkladığı yüzde 15,71’lik Yİ-ÜFE oranının ardından Gelir İdaresi Başkanlığı, tütün ve alkollü içkilerdeki ÖTV tutarlarını aynı oranda artırdı. Yapılan hesaplamalara göre, piyasadaki en ucuz sigaraya en az 11 TL zam yapılması gerekecek. Yeni fiyatlar Temmuz itibarıyla geçerli olacak.

Emeklinin cebindeki 3 maaş buhar oldu: Gram gram yoksullaşıyoruz!

TÜİK’in açıkladığı yüzde 35,05 yıllık enflasyon verilerinin ardından emekli maaşlarına zam yapıldı. En düşük emekli maaşı 16 bin 880 TL’ye yükselirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “TL’ye güven yükseliyor” açıklamalarına rağmen alım gücündeki düşüş dikkat çekti.