TÜİK personel kaybından şikayetçi: Nitelikli çalışanlar özel sektöre gidiyor

TÜİK’in 2024 Faaliyet Raporu’nda, “kurumsal kabiliyet ve kapasitenin değerlendirilmesi” bölümünde, kurumun görev ve yetkileri doğrultusunda yürüttüğü çalışmaların etkinliğini, kalitesini ve kapasitesini doğrudan etkileyen kurumsal ya da bölgesel kaynaklı “üstünlükler ve zayıflıklara” yer verildi. “Zayıflıklar” sıralanırken, personel konusunda da değerlendirmeler yapıldı.

YETİŞEN AYRILIYOR

Kurumdaki “zayıflıklar” şöyle sıralandı:

* Nitelikli personelin istihdamı konusunda özel sektör ile rekabet edilememesi.

* Kurum çalışmaları hakkında dezenformasyonun yaygın olması.

* Bilişim teknolojileri ve uygulamaları konusunda yeterli sayıda yetkin personele sahip olmaması,

* İdari kayıt kullanımı sürecinde kamu kurum ve kuruluşlarında istatistiki veriyi işleyecek personeller ile iletişim sorunlarının yaşanması.

* Kurumda görev yapan personelin yetiştirildikten sonra çeşitli nedenlerle kurumdan ayrılması.

EN ÖNEMLİ NOKTA

Raporda, “üstünlükler” ve “zayıflıklar” başlıkları altında listelenen değerlendirmeler göz önüne alındığında en önemli noktalardan birinin personel istihdamının iyileştirilmesi olduğunun söylenebileceği belirtildi.

YETİŞMİŞ PERSONEL KAYBI

Raporda, şöyle denildi:

“Sürdürülebilir bir yapının oluşturulması ve sürekli değişen bilişim teknolojisine yetişebilmek için personel yedekleme politikasının belirlenerek yetişmiş veya yetiştirilmek üzere personel teminine, gerekli oryantasyon ve eğitim programlarına ihtiyaç duyulduğu söylenebilir. Birim görev ve sorumlulukları alanındaki konuların, personel tarafından çok benimsenmesi ve hevesle çalışılması olumlu bir durum oluştururken aynı zamanda bu alanlarda özel sektördeki çalışanlara sağlanan imkânlarla kamuda rekabet edilemediği için yetişmiş personel kaybının devam etmesi ihtimali yüksek görülmektedir.”

Yapılması planlanan yeni çalışmaların nitelikli teknik personel ve güçlü bir teknik altyapı da gerektirdiğine işaret edilen raporda, “Kendi çalışmalarımızın yanı sıra dış paydaşlara teknik desteğin verilebilmesi için yetkin personel sayısının artırılması, özellikle gelecekte artacak iş yükü dikkate alındığında ihmal edilmemesi gereken bir konudur” denildi.

YETENEKLİ ÇALIŞANLAR ELDE TUTULMALI

Raporda, yapay zeka ve büyük veri konularında uzmanlaşmış personelin kuruma kazandırılması, mevcut personelin bu alanlarda yetkinlik kazanması ve yetenekli çalışanların elde tutulması için önlemler alınması gerektiği vurgulandı. Hem ilgili alanlarda yurtiçi ve yurtdışı eğitimlerle yetkin insan kaynağı yetiştirilmesi hem de nitelikli personel sayısının arttırılmasının son derece önem taşıdığı kaydedildi.

Related Posts

Turizmde pazar günü de çalışmanın önünü açan düzenleme komisyondan geçti: İşçiye ‘kölelik’ dayatması

Turizm sektöründe işçilere pazar günü çalıştırılma zorunluluğu getirildi. Türk-İş ve Hak-İş’in anayasa ve uluslararası normlara aykırı olduğunu belirttiği düzenleme, işçilerin dinlenme hakkını ortadan kaldırarak adeta ‘kölelik’ dayatması getiriyor. İktidar, sendikaların tüm itirazlarına rağmen maddeyi komisyondan geçirdi.

Gıda fiyatlarında endişelendiren yükseliş

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Gıda Fiyat Endeksi, Haziran ayında yüzde 0,5 artarak 128 puana çıktı. Bu seviye, Nisan 2023’teki zirveye oldukça yakın. Bitkisel yağ fiyatları yüzde 2,3 oranında artarken, özellikle palm, kolza ve …

ABD Hazine Bakanı: Fed başkanlığı için bir çok aday var!

ABD Maliye Bakanı Bessent, faiz indirimi ve Fed başkanlığı hakkında açıklama yaptı. Bessent, başkan adaylığı için pek çok adayın olduğunu belirterek “Sonbaharda bunun üzerinde çalışmaya başlayacağız.” dedi.

ÖTV güncellendi: En ucuz sigaraya 11 TL zam geliyor

TÜİK’in açıkladığı yüzde 15,71’lik Yİ-ÜFE oranının ardından Gelir İdaresi Başkanlığı, tütün ve alkollü içkilerdeki ÖTV tutarlarını aynı oranda artırdı. Yapılan hesaplamalara göre, piyasadaki en ucuz sigaraya en az 11 TL zam yapılması gerekecek. Yeni fiyatlar Temmuz itibarıyla geçerli olacak.

Emeklinin cebindeki 3 maaş buhar oldu: Gram gram yoksullaşıyoruz!

TÜİK’in açıkladığı yüzde 35,05 yıllık enflasyon verilerinin ardından emekli maaşlarına zam yapıldı. En düşük emekli maaşı 16 bin 880 TL’ye yükselirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “TL’ye güven yükseliyor” açıklamalarına rağmen alım gücündeki düşüş dikkat çekti.

Tarım Bakanlığı’ndan şap hastalığı açıklaması: Et tüketiminde risk bulunmuyor

Ülke genelinde tüm hayvan pazarlarının süresiz kapanmasına neden olan şap hastalığı için bakanlık, “Gıda arz güvenliğini etkilemeyecek, kırmızı et tüketiminde herhangi bir risk bulunmamakta, güvenle tüketilebilir” derken, uzmanlar süt üretiminde yüzde 30-70 arası kayıplar yaşanabileceği uyarısı yaptı.