Uzmanı uyardı: Aile öyküsü, kolorektal kanser riskini artırıyor

Kolorektal Kanser ve Erken Teşhis

Prof. Dr. Bülent Cavit Yüksel, dünya genelinde en sık rastlanan kanser türlerinden biri olan kolorektal kanserin erken teşhis ve düzenli tarama testlerinin büyük önem taşıdığını belirtti.

Prof. Dr. Yüksel, ailesinde kolorektal kanser öyküsü bulunan bireyler için tarama testlerinin kritik değerini vurgulayarak, genetik faktörlerin hastalık üzerinde güçlü bir etkiye sahip olduğunu dile getirdi. Aile geçmişinde kolorektal kanser bulunan kişilerde riskin belirgin şekilde arttığını söyleyen Prof. Dr. Yüksel, birinci derece akrabalarında hastalık teşhisi konmuş kişilerin standart tarama yaşından önce tarama testlerine başlamaları gerektiğini belirtti.

Özellikle birinci derece akrabalarda erken yaşta kolorektal kanser tespit edilmesinin genetik bir yatkınlığı işaret edebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Yüksel, bu durumlarda tarama testlerine 40 yaşından itibaren ya da aile üyelerinde kanser teşhisi konulan yaşın 10 yıl öncesinden başlanması gerektiğini söyledi.

‘Tarama Testlerine Dikkat Edilmeli’

Prof. Dr. Yüksel, kolorektal kanser taramalarında kullanılan yöntemler hakkında bilgi vererek, kolonoskopinin hastalığın erken teşhisinde altın standart olduğunu ve poliplerin tespit edilip çıkarılmasının kanserin oluşumunu engelleyebileceğini belirtti. Ayrıca gaitada gizli kan testi ve diğer non-invaziv testlerin de tarama programlarına dahil edilebileceğine değindi.

Genetik faktörlerin yanı sıra yaşam tarzının da kolorektal kanser riski üzerinde etkili olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yüksel, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve ideal kilonun korunmasının risk faktörlerini azaltmada önemli rol oynadığını belirtti.

Bununla birlikte, aile öyküsü olan bireyler için alınan önlemlerin tek başına yetersiz olduğunu ve tarama testlerinin önemini vurgulayan Prof. Dr. Yüksel, genetik yatkınlığın önemli bir risk faktörü olmasına rağmen erken teşhis ve düzenli takipler sayesinde hastalığın önlenebileceğini ifade etti. Aile öyküsü olanların tarama testlerine düzenli olarak katılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Yüksel, risk faktörlerini bilen herkesin doktorlarıyla tarama programları hakkında görüşmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Prof. Dr. Ergen: Adet geciktirici ilaçlar alışkanlığa dönüşmemeli

Prof. Dr. Ergen: Adet geciktirici ilaçlar alışkanlığa dönüşmemeli

Uzmanı açıkladı: Tansiyon hastalarının yarısı hasta olduğundan habersiz

Uzmanı açıkladı: Tansiyon hastalarının yarısı hasta olduğundan habersiz

Kekik suyu hangi hastalıklara iyi gelir? İşte cevabı

Limon ve sarımsağı geride bırakan kekik suyu, antimikrobiyal ve antioksidan özellikleriyle vücuttaki iltihabı azaltıyor, bağışıklığı güçlendiriyor. Doğru kullanıldığında sindirimden cilt sağlığına kadar birçok alanda doğal şifa sunuyor.

Çocuklarda Bağırsak Enfeksiyonu Belirtileri

Çocuklarda bağırsak enfeksiyonu belirtileri nelerdir? Uzmanlar, çocuklarda sık görülen bağırsak enfeksiyonu belirtileri ve tedavileri hakkında bilgi verdi.

Sağlık Bakanlığı’ndan Ek Ödeme Uyarısı

Sağlık Bakanlığı kamu hastanelerine yazı gönderip, ‘Ek Ödemelerin Gecikmemesi’ konusunda uyarıda bulundu. Hekimsen konu hakkında açıklama yaptı. 

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor.