Yerli üretimin tahtı sarsıldı: İçkide ithalat 5 yılda yüzde 283 arttı

Alkollü içecek sektöründe yüksek vergi artışları ve artan maliyetler, içki fiyatlarını zirveye taşıdı. Bu durum, ithal ürünlerin yerli üretimi geride bırakmasına neden oldu. Özellikle viski ve votka gibi yüksek alkollü içkilerdeki artış, tüketicilerin tercihlerinde belirgin bir değişim yarattı. 2019 yılında 105,5 milyon dolar seviyesinde olan içki ithalatı, 2024 yılına gelindiğinde 357 milyon dolara çıkarak yüzde 283 oranında büyük bir artış kaydetti.

Sözcü’den Sayime Başçı’nın haberine göre, 2024’te viski ithalatı yüzde 45,8 oranında yükselirken, votka ithalatı yüzde 20, bira ithalatı ise yüzde 7,8 artış gösterdi. Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu tarafından derlenen dış ticaret verilerine göre, 2024’te 33.163 ton viski ithalatı için 211,4 milyon dolar ödendi. 2019 yılında bu rakam yalnızca 50 milyon dolardı.

2019 yılında içki fiyatları oldukça düşüktü; 50’lik cam şişe biranın fiyatı 9,75 TL, 70’lik viskinin fiyatı 160 TL, 70’lik rakının fiyatı ise 140 TL civarındaydı. Ancak 2025 yılında bir şişe biranın fiyatı yüzde 925 artarak 100 TL’ye yükselirken, 70’lik viskinin fiyatı yüzde 709 artışla 1.295 TL’ye, 70’lik rakının fiyatı ise yüzde 578 artışla 950 TL’ye çıktı.

 

 

Related Posts

Bitcoin’de 14 yıl sonra tarihi hareket: Milyarlarca dolarlık işlem yapıldı!

Bitcoin blok zincirinde uzun süredir hareketsiz kalan cüzdanlardan büyük transferler yapıldı. Uzmanlar bu hareketi “Bitcoin’de güç el değiştiriyor” yorumuyla değerlendiriyor. Kurumsal yatırımcı ilgisinin arttığı bir döneme işaret ediyor.

Kripto para piyasasını karıştırdı: Gizemli yatırımcı 14 yıl sonra ilk kez işlem yaptı

Bitcoin’in ilk yıllarından beri hareketsiz kalan bir yatırımcıya ait cüzdanlardan 14 yıl sonra ilk kez işlem yapıldı. Yatırımcının kripto varlıklarının 18 bin dolardan 2.5 milyar dolara çıktığı belirtiliyor.

Altın ödemeleri artık böyle yapılacak

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı yürürlüğe girdi. Kararla birlikte işlenmiş kıymetli madenlerin ithalatında kullanılabilecek ödeme yöntemlerine ilişkin düzenleme hayata geçirildi. Yeni düzenlemeyle birlikte, ithalat işlemlerinde …

Bir sigara grubuna daha zam geldi

Bir sigara grubuna daha zam geldi

Evde bakım yardımı ve sosyal destek ödemeleri arttı: Yeni tutarları bakan açıkladı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, memur maaş katsayısındaki yeni düzenleme sonrasında Evde Bakım Yardımı’nın 11 bin 702 liraya, Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) ödemesinin 8 bin 198 liraya, koruyucu ailelere çocuk başına yapılan ödemelerin aylık ortalamasının da 13 bin 96 liraya yükseldiğini bildirdi.

Vergi borçlarına yeni düzenleme: Teminatsız taksit sınırı 5 kat arttı

Vergi borçlarının taksitlendirilmesinde teminatsız tecil yapılabilecek tutar 50 bin liradan 250 bin liraya yükseltildi.